- 2021-04-15
Jak co roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Przedstawia on wyniki badań ponad 96 [...]
- 2021-03-31
Sięgacie po nie, gdy chcecie ochronić siebie lub swojego zwierzaka przed kleszczami. Korzystacie z nich, gdy zwalczacie szczury lub karaluchy. Nawet, gdy czyścicie toaletę środkiem [...]
- 2021-03-20
Bioróżnorodność (inaczej różnorodność biologiczna) to zróżnicowanie żywych organizmów występujących w ekosystemach lądowych, morskich i słodkowodnych (definicja za Konwencją o różnorodności biologicznej ogłoszoną w 1992 r. na Szczycie Ziemi [...]
- 2021-03-01
Producenci środków ochrony roślin są świadomi konieczności zmian w produkcji żywności na polu, by stała się ona bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska. Jako branża [...]
- 2021-03-01
Owady zapylające pełnią niezwykle ważną rolę w ekosystemie – zapylają rośliny. To dzięki ich pracy możemy jeść wiele owoców i warzyw takich jak jabłka, gruszki, [...]
- 2021-03-01
Kryzys związany z pandemią COVID-19 znacząco zmienił sposób, w jaki wszyscy pracujemy i żyjemy. Choć szybko musieliśmy odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jedna rzecz pozostała [...]