Branża środków ochrony roślin podejmuje zobowiązania do 2030 roku
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

1 marca 2021

Producenci środków ochrony roślin są świadomi konieczności zmian w produkcji żywności na polu, by stała się ona bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska. Jako branża środków ochrony roślin poddajemy się wymaganym regulacjom i inwestujemy w technologie oraz innowacyjne rozwiązania poprawiające bezpieczeństwo stosowania środków ochrony roślin. Ogłoszone przez Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA) w dniu 7 września br. zobowiązania producentów środków ochrony roślin na najbliższą dekadę pokazują, że branża poważnie podchodzi do koniecznych zmian oraz oczekiwań społecznych dotyczących produkcji żywności oraz ochrony środowiska.

W ramach przedstawionych zobowiązań branża zainwestuje ponad 14 miliardów euro w nowe technologie i bardziej zrównoważone produkty. Oprócz  inwestycji planowane jest również zwiększenie zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin oraz zmiana podejścia do szkoleń dla rolników – zgodnie z wymogami polityki zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin.

Kluczowe obszary, w których zostały podjęte zobowiązania:

Innowacje i inwestycje

Nakłady finansowe na poziomie 10 mld euro w precyzyjne i cyfrowe technologie oraz 4 mld euro w innowacje w dziedzinie biopestycydów. Aby inwestycje miały sens, niezbędne są odpowiednie regulacje umożliwiające innowacjom dotarcie do europejskich rolników.

Gospodarka o obiegu zamkniętym

Zwiększenie zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin do 75% w krajach europejskich, w których systemy już działają oraz stworzenie systemów zbiórki do 2025 r. w krajach, w których nie funkcjonują.

Ochrona ludzi i środowiska

Zminimalizowanie ryzyka stosowania środków ochrony roślin poprzez prowadzenie licznych szkoleń dla rolników w zakresie zintegrowanej ochrony roślin, ochrony wód oraz ochrony osobistej operatora.

„Kierunek polityki obrany przez Komisję Europejską jest ambitny i motywuje wszystkich do wspólnego działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i poprawy klimatu. Jako branża podchodzimy poważnie do inicjatyw i działań związanych z polityką „Zielonego Ładu”, dlatego producenci pestycydów wyznaczyli własne, dobrowolne i wymierne cele dla branży. Mamy świadomość, że realizacja podjętych zobowiązań jest wyzwaniem dla naszych firm. A to jest dopiero początek. Będziemy obserwować realizację zobowiązań i informować na bieżąco o ich efektach.” – powiedziała Géraldine Kutas, dyrektor generalna ECPA.

Przedstawione zobowiązania branży mają przyczynić się do realizacji unijnej dyrektywy dotyczącej zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin oraz strategii „Od pola do stołu”, które mają na celu zapewnić wystarczającą ilość żywności produkowanej w sposób zrównoważony.

Więcej o zobowiązaniach do roku 2030, tutaj https://www.ecpa.eu/commitments/2030-commitments

Producenci zrzeszeni w Polskim Stowarzyszeniu Ochrony Roślin nie tylko dostarczają rolnikom środków ochrony roślin, ale również dbają o to, by były one stosowane w sposób odpowiedzialny i bezpieczny dla ludzi i środowiska. PSOR wspiera działania firm członkowskich licznymi projektami edukacyjnymi. Szerzymy wiedzę, promujemy dobre praktyki i tworzymy własne rozwiązania. W trosce o środowisko naturalne od wielu lat w Polsce edukujemy jak właściwie postępować z niebezpiecznymi odpadami. Służy temu powstały w 2004 roku System Zbiórki Opakowań PSOR, który zapewnia odzysk, recykling i utylizację opakowań po środkach ochrony roślin zgodnie z wymogami prawnymi. W ramach Systemu PSOR w 2019 roku zostało zebranych ponad 75% masy opakowań wprowadzonych na rynek. Oznacza to, że funkcjonujący w Polsce System PSOR realizuje już zobowiązania branży zwiększenia zbiórki opakowań do 2030 r.

Zobacz też

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście...

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach