O bioróżnorodności słów kilka - PSOR
O bioróżnorodności słów kilka
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

30 marca 2021

Bioróżnorodność (inaczej różnorodność biologiczna) to zróżnicowanie żywych organizmów występujących w ekosystemach lądowych, morskich i słodkowodnych (definicja za Konwencją o różnorodności biologicznej ogłoszoną w 1992 r. na Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro). Zapewnia nam żywność, wodę i czyste powietrze. Pełni więc kluczową role przy zachowaniu równowagi w przyrodzie.

Ale czym ona jest? W rolnictwie wyróżnia się: • różnorodność biologiczną gatunków, odmian, ras roślin i zwierząt udomowionych, czyli tych uprawianych/hodowanych przez człowieka, oraz • różnorodność biologiczną dzikich gatunków, odmian roślin i zwierząt żyjących na terenach rolniczych. Ta ma kluczowe znaczenie dla produkcji wielu roślin uprawnych, wielkości plonów i wydajności rolniczych ekosystemów. Od tego, czy na terenach uprawnych występują owady zapylające (m.in. pszczoły, trzmiele czy motyle), zależy jakość i wielkość upraw.

Na świecie zidentyfikowano 264 gatunki roślin uprawnych, które całkowicie lub częściowo uzależnione są od zapylania. Plon aż 39 spośród 57 największych światowych upraw istotnie wzrasta dzięki aktywności owadów. Ponadto małe organizmy, takie jak owady czy pierścienice (np. dżdżownice), odgrywają kluczową rolę dla produkcji rolniczej – pomagają np. napowietrzać glebę.

Bioróżnorodność ma duże znaczenie w rolnictwie – jest jednym z istotnych czynników pozwalających dostarczać żywność finalnemu konsumentowi. Właśnie dlatego producenci i importerzy środków ochrony roślin, stowarzyszeni w PSOR, dbają o jej zachowanieM.in. wspierają rolników w obsiewaniu pasów zieleni pomiędzy uprawami roślinami kwitnącymi (ich nektar służy bowiem owadom zapylającym) oraz w promowaniu wiedzy o poprawnym stosowaniu środków ochrony roślin. Każdy preparat, zanim zostanie dopuszczony do użytku, jest poddawany wieloletniej, wnikliwej analizie pod względem wpływu na środowisko, zdrowie człowieka i bioróżnorodność.

Rolnicy sami mogą zapobiegać utracie różnorodności biologicznej – np. dbając o to, aby w pasach zieleni pomiędzy uprawami rosło jak najwięcej roślin kwitnących.

Mogą również realizować unijne programy rolnośrodowiskowe, których głównym zadaniem jest redukcja negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko, maksymalizacja jego pozytywnego oddziaływania na bioróżnorodność oraz krajobraz obszarów wiejskich, a także zachowanie bioróżnorodności na trwałych użytkach zielonych. Innym efektem realizacji programów jest ochrona cennych przyrodniczo siedlisk i zagrożonych gatunków ptaków związanych z użytkami zielonymi.

Więcej o programach rolnośrodowiskowych na lata 2014–2020: TUTAJ

Zobacz też

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Sezon na prace na polu w pełni. Już teraz cieszymy się nowalijkami – pierwszymi młodymi, wiosennymi warzywami, dostępnymi w ulubionym warzywniaku lub sklepie. Często jednak słyszymy, że nasze ulubione warzywa i owoce są pełne pestycydów a rolnicy stosują środki...

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bez pestycydów, bez chemii, bez GMO! – krzyczą do Ciebie reklamy w Internecie, gazetach czy sklepie. Zaczynasz więc pytać i szukać odpowiedzi na pytanie – czy warzywa i owoce, które kupujesz zawierają pozostałości pestycydów? A może lepiej kupić produkty...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach