Klimat, środowisko, biznes – działamy na rzecz rolnictwa zrównoważonego
Tekst ten przeczytasz w: 3 minuty

22 kwietnia 2021

Zgodnie z najnowszymi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na świecie żyje ponad 7,8 miliarda ludzi a do 2023 roku liczba ta ma przekroczyć 8 miliardów. Już dziś jest nas dwukrotnie więcej niż 50 lat temu! Żyjemy też w epoce dualizmu – z jednej strony jest to epoka nadmiaru: dużej ilości żywności dostępnej od ręki; z drugiej strony świat boryka się z problemem głodu. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia – w tym 8 proc. populacji w Ameryce Północnej i Europie.

Zrównoważone rolnictwo – produkcja przyjazna dla Ziemi

Jak wykarmić ponad 7 miliardów ludzi? Rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami m.in.: ograniczoną powierzchnią gleby przydatnej pod uprawy, problemem z wodą, ociepleniem klimatu Ziemi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi: suszami, powodziami, burzami. Rolnicy toczą również walkę na polu – zmagając się z atakiem szkodników lub chorób uprawianych roślin. Analizują uprawy i wybierają metody ochrony, tak by straty były jak najmniejsze. Dbając o plony sięgają po bezpieczne oraz innowacyjne rozwiązania w ramach Integrowanej Ochrony Roślin, która jest elementem rolnictwa zrównoważonego.

Powszechnie znane są dwa systemy produkcji rolniczej: konwencjonalny i ekologiczny. Pierwszy obejmuje rolnictwo tradycyjne (słabo zmechanizowane, pracochłonne) oraz intensywne (o dużym natężeniu mechanizacji i chemizacji). W drugim rolnik produkuje wyłącznie w oparciu o budowanie żyzności gleby. Dlatego produktywność rolnictwa ekologicznego jest jednak niska, a koszt wytworzonych produktów wysoki. Ograniczenia obu tych systemów sprawiają, że rolnik musi szukać trzeciej drogi. Jest nią właśnie rolnictwo zrównoważone, które kładzie duży nacisk na wydajność produkcji, jak i na środowisko naturalne.

Rolnictwo zrównoważone to nic innego jak zrównoważenie i zoptymalizowanie całego procesu produkcji. Rolnik powinien więc mieć dobry plan biznesowy, pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, przestrzeganiu prawa. Rolnictwo zrównoważone nie jest prostym przedsięwzięciem. Wymaga od rolnika, oprócz ogromnej wiedzy fachowej, także otwarcia się na wsparcie ze strony doradców, instytucji rządo­wych i pozarządowych.

Jak wspieramy rolnictwo zrównoważone?

Dużym krokiem UE w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym także rolnictwa, ma być ogłoszony pod koniec 2019 r. Europejski Zielony Ład dla Unii Europejskiej i jej obywateli, obejmujący wiele różnych aspektów związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym. W obrębie Zielonego Ładu mamy dwie nowe strategie, przygotowane przez Komisję Europejską: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Stawiają one przed europejskim rolnictwem i ochroną roślin szereg nowych wyzwań.

Warto jednak podkreślić, że producenci środków ochrony roślin nie od dziś przywiązują bardzo dużą wagę do tego, w jaki sposób stosowane są oferowane przez nich produkty. Dlatego dokładają wszelkich starań, aby szerzyć wiedzę na temat odpowiedzialnego ich użytkowania. Co więcej, nasza branża stale wspomaga rolników, wdrażając innowacje, które zwiększają bezpieczeństwo stosowania preparatów. Między innymi dzięki temu warzywa i owoce kupowane w kraju są bezpieczne dla zdrowia, o czym zapewniają badania czuwających nad tym instytucji. O najnowszych wynikach badań na pozostałości pestycydów w żywności przeczytasz w naszym artykule Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań.

Innowacyjność i bezpieczeń­stwo (rolnika, konsumenta i środowiska) to działy, które są najsilniej rozwijane przez branżę środków ochrony roślin ze wszystkich obszarów inwe­stycyjnych w rolnictwo. Koszty całkowite wprowadzenia jedne­go produktu na rynek w latach 2010–2014 wyniosły 286 mln USD.

Jako branża środków ochrony roślin poddajemy się wymaganym regulacjom i inwestujemy w technologie oraz innowacyjne rozwiązania, poprawiające bezpieczeństwo stosowania środków ochrony roślin. W ramach podjętych zobowiązań zainwestujemy ponad 14 miliardów euro w nowe technologie i bardziej zrównoważone produkty. Oprócz inwestycji planujemy zwiększenie zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin oraz zmianę podejścia do szkoleń dla rolników – zgodnie z wymogami polityki zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. O szczegółowych planach przeczytasz w naszym artykule Branża środków ochrony roślin podejmuje zobowiązania do 2030 roku.

A dziś pomagamy rolnikom

Jeszcze więcej o działaniach branży znajdziecie w naszym nowym raporcie. Zachęcamy do pobrania!

Zobacz też

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Czy możemy pomóc pszczołom?

Czy możemy pomóc pszczołom?

Łąki pełne kolorowych kwiatów. Piękne pola kwitnącej lawendy lub rzepaku. Wiemy, że to sprawka „małych robotników”. Owady zapylające, bo o nich mowa, to niezastąpieni mieszkańcy każdego ogrodu czy uprawy rolniczej. Pszczoły miodne, pszczoły samotnice, motyle, bzygi, a...

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Sezon na prace na polu w pełni. Już teraz cieszymy się nowalijkami – pierwszymi młodymi, wiosennymi warzywami, dostępnymi w ulubionym warzywniaku lub sklepie. Często jednak słyszymy, że nasze ulubione warzywa i owoce są pełne pestycydów a rolnicy stosują środki...

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bez pestycydów, bez chemii, bez GMO! – krzyczą do Ciebie reklamy w Internecie, gazetach czy sklepie. Zaczynasz więc pytać i szukać odpowiedzi na pytanie – czy warzywa i owoce, które kupujesz zawierają pozostałości pestycydów? A może lepiej kupić produkty...

Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań

Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań

Jak co roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Przedstawia on wyniki badań ponad 96 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad...

Kiedy stosować pestycydy?

Kiedy stosować pestycydy?

Sięgacie po nie, gdy chcecie ochronić siebie lub swojego zwierzaka przed kleszczami. Korzystacie z nich, gdy zwalczacie szczury lub karaluchy. Nawet, gdy czyścicie toaletę środkiem bakteriobójczym, to właśnie korzystacie z pestycydów. Ale zadając pytanie: kiedy...

O bioróżnorodności słów kilka

O bioróżnorodności słów kilka

Bioróżnorodność (inaczej różnorodność biologiczna) to zróżnicowanie żywych organizmów występujących w ekosystemach lądowych, morskich i słodkowodnych (definicja za Konwencją o różnorodności biologicznej ogłoszoną w 1992 r. na Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro). Zapewnia...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach