22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. To dobra okazja, by przyjrzeć się temu, jak nowoczesne rolnictwo może łączyć efektywność produkcji z dbałością o glebę i środowisko. Jednym z kierunków, który zyskuje na znaczeniu, jest wspieranie naturalnych procesów zachodzących w glebie. Jakie konkretne działania można wdrożyć już dziś, by przyniosły korzyści dla gospodarstwa i środowiska? O tym w dzisiejszym artykule.
Jak dbać o glebę? Zrównoważone praktyki na wyciągnięcie ręki
Gleba to złożony ekosystem, który wpływa na zdrowie roślin i opłacalność produkcji. Dlatego warto ją dobrze poznać, zwłaszcza pod kątem kompleksu sorpcyjnego oraz zawartości mikro- i makroelementów. Takie analizy pozwalają dobrać nawożenie do faktycznych potrzeb stanowiska i uniknąć niepotrzebnych kosztów. Koszt badania gleby w Stacji Chemiczno-Rolniczej jest bardzo niski w porównaniu z potencjalnymi oszczędnościami jakie dzięki takiemu badaniu można osiągnąć.
Oprócz nawożenia dostosowanego do potrzeb, rolnicy mogą sięgać po zrównoważone praktyki, które wspierają zdrowie gleby:
- prawidłowy płodozmian,
- uprawa bezorkowa,
- utrzymywanie okrywy roślinnej przez jak najdłuższy czas,
- zwiększanie aktywności biologicznej gleby za pomocą biologicznych preparatów.
Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin również ma znaczenie – zarówno dla plonu, jak i kondycji gleby. Odpowiedni dobór substancji czynnych, ich rotacja, precyzyjna kalibracja opryskiwacza czy przestrzeganie stref buforowych – takie działania ograniczają presję na środowisko i wspierają równowagę mikrobiologiczną gleby. Warto wiedzieć, że warunkiem rejestracji środków ochrony roślin jest ocena ich wpływu na środowisko, dlatego prawidłowo stosowane nie stanowią zagrożenia dla gleby i organizmów ją zamieszkujących.
Więcej na temat dobrych praktyk zakresie stosowania środków ochrony roślin znajdziesz na bezpłatnej platformie edukacyjnej Akademia PSOR.
Biostymulatory w uprawie – co warto o nich wiedzieć?
W polskim prawodawstwie brakuje prawnej definicji biostymulatorów, natomiast są one wprowadzane na rynek polski zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009. Zgodnie z rozporządzeniem biostymulatory można określić jako substancje, mieszaniny lub mikroorganizmy, które stymulują naturalne procesy odżywiania roślin. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi[1], „funkcją biostymulatora jest stymulowanie procesów odżywiania roślin niezależnie od zawartości składników pokarmowych w produkcie, którego wyłącznym celem jest poprawa co najmniej jednej z następujących cech rośliny lub ryzosfery rośliny:
1) efektywność wykorzystania składników pokarmowych,
2) odporność na stres abiotyczny,
3) cechy jakościowe; lub
4) przyswajalność składników pokarmowych z formy trudnodostępnych w glebie lub ryzosferze.”
W odróżnieniu od nawozów, biostymulatory nie dostarczają składników pokarmowych, ale wspierają rośliny w ich lepszym wykorzystaniu. Co jest ważne zarówno z punktu widzenia opłacalności produkcji, jak i ochrony środowiska. W zależności od komponentu zastosowanego w danym biostymulatorze mogą one poprawiać wzrost korzeni roślin, dzięki czemu rośliny lepiej przyswajają składniki pokarmowe z gleby oraz wpływać na zwiększenie zawartości węgla w glebie, poprawiać jej strukturę oraz chronić ją przed erozją.
O tym, na co zwrócić uwagę podczas zakupów biostymulatorów i innych biologicznych preparatów, przeczytasz w naszym artykule Coraz większa popularność preparatów biologicznych – jak się nie pogubić podczas zakupów?
[1] https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ocena-zgodnosci-produktow-nawozowych-w-swietle-obowiazkow-wynikajacych-z-polityk-zrownowazonego-rozwoju-zorganizowanej-przez-polskie-centrum-badan-i-certyfikacji-sa