Zrównoważona produkcja żywności dotyczy nas wszystkich (strategia „Od pola do stołu”)
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

1 marca 2021

Kryzys związany z pandemią COVID-19 znacząco zmienił sposób, w jaki wszyscy pracujemy i żyjemy. Choć szybko musieliśmy odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jedna rzecz pozostała niezmienna. Rolnicy i ich nieprzerwana praca. Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, musimy zjednoczyć się i realizować wspólny cel, jakim powinno być zapewnienie bezpiecznej żywności na naszych stołach, a rolnikom stabilny dochód i pewność w planowaniu strategii rozwoju gospodarstwa. Chcąc produkować wystarczającą ilość żywności w sposób zrównoważony musimy współpracować ze wszystkimi zainteresowanymi stronami.

Strategia „Od pola do stołu” powinna dawać nam taką możliwość. Jako organizacja reprezentująca czołowych producentów środków ochrony roślin rozumiemy założenia zmierzające do ograniczenia ich stosowania. Oczekujemy jednak analitycznego i naukowego podejścia do tematu.

– Zmiany powinny być ambitne, ale powinny być też możliwe do realizacji. Zmniejszenie stosowania środków ochrony roślin o 50% do 2030 roku wydaje się być celem nierealnym do osiągnięcia bez szkody dla europejskiego rolnictwa. Potrzebujemy rozwiązań, które będą miały swoje odzwierciedlenie w wynikach badań naukowych, które będą realne do wdrożenia, które wykorzystają wiedzę naukową, technologiczną i rolniczą, aby faktycznie zbudować plan zmierzający do sprawiedliwego, bezpiecznego oraz przyjaznego środowisku systemu żywnościowego. Pamiętajmy, że rolnictwo zrównoważone to zbiór naczyń połączonych. Tylko współpraca i wyznaczanie celów możliwych do zrealizowania przez wszystkie podmioty, może przybliżyć nas do bardziej zrównoważonej produkcji rolnej w Europie – mówi Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Branża producentów środków ochrony roślin jest otwarta i gotowa do dyskusji na temat redukcji stosowania środków ochrony roślin opartej na zasadzie proporcjonalności i dowodach naukowych. Nie możemy i nie powinniśmy zagrażać naszemu bezpieczeństwu żywnościowemu i rentowności europejskiego rolnictwa, nakładając na rolników oczekiwania, które z góry skazane są na niepowodzenie.

Rolnictwo w dzisiejszych czasach jest narażone na szereg niepewnych czynników, w tym zmiany klimatu, zwiększenie presji ze strony szkodników i patogenów, anomalii pogodowych, suszy. Odbieranie narzędzi pracy rolnikom i nakładanie nowych ograniczeń może doprowadzić do pogorszenia ich sytuacji ekonomicznej.  Może mieć też przełożenie na dostępność i ceny żywności w Europie.

Innowacja jest kluczową częścią rozwiązania

Jesteśmy sektorem opartym na nauce i napędzanym innowacjami. Być o krok przed szkodnikami, chwastami i chorobami to odwieczne wyzwanie dla każdego rolnika i podstawa naszej działalności. Przykładowo, dzięki postępom w dziedzinie środków ochrony roślin, w ciągu ostatnich 70 lat, ilość substancji aktywnej środka ochrony roślin stosowanej na hektar upraw zmniejszyła się o około 95%.

Nie oznacza to, że nasza praca się zakończyła. Będziemy kontynuować postępy i oferować jeszcze bardziej innowacyjne środki ochrony roślin i inne narzędzia wspomagające precyzyjną ochronę upraw. Oczywiście musimy zachować ostrożność w przypadku obiecujących, zbyt uproszczonych, rozwiązań problemów, które są złożone. Innowacja wymaga czasu. To długa podróż, który wykracza poza cel na 2030 r.

W ramach działań branża popularyzuje praktyki zapobiegające używaniu nadmiernej ilości preparatu i skażeniu środowiska oraz zachęca do stosowania przez użytkowników odpowiednio dobranej odzieży ochronnej. W trosce o środowisko naturalne od 2004 roku prowadzimy zbiórkę opakowań po swoich produktach i zbiórkę wspieramy edukacją użytkowników.

 Rozumiemy potrzebę zmiany podejścia do ochrony roślin, która jest odpowiedzią na oczekiwania społeczne względem rolnictwa i produkcji żywności. Cel ten musi być jednak realizowany w zgodzie z najlepszą i najnowszą wiedzą naukową, przy uwzględnieniu rozwoju technologicznego.

Zainteresowanych tematem własnej uprawy ogórków i truskawek zachęcamy do obserwowania naszego profilu na Instagramie. Już niebawem razem z ogrodniczką Małgorzatą Chrabąszcz, autorką bloga i kanału Ogród_przydomowy na Instagramie będziemy relacjonować uprawę ogórków i truskawek zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. 

Zobacz też

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

Zakupy w Internecie pozwalają oszczędzić czas i ominąć kolejki. Są bardzo wygodne, więc cieszą się coraz większą popularnością. W Internecie można kupić już niemal wszystko. Z każdym rokiem na aukcjach internetowych pojawia się także coraz więcej ofert środków ochrony...

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Nadejście wiosny oznacza dla rolników intensywną pracę w gospodarstwie, często od świtu do późnej nocy. Większość upraw w tym czasie wymaga ochrony przed chorobami i szkodnikami. Obecnie rolnicy mają dostęp do wielu narzędzi, począwszy od metod niechemicznych, aż po...

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Choć życie na wsi może kojarzyć się z przyjemną pracą na świeżym powietrzu w otoczeniu pięknych pól to warto zdać sobie sprawę, że to ciężka fizyczna praca, która nie jest pozbawiona stresu i obaw związanych z planowanymi zbiorami. Ponadto rolnicy narażeni są na...

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

To dzięki zapylaczom nasz świat mieni się różnorodnością kolorów, a my możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych owoców i warzyw.  Wszyscy wiemy, że pszczoły miodne są zapylaczami, choć warto podkreślić, że nie tylko one zapylają rośliny! Hodowane przez...

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście...

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach