Zgodnie z najnowszymi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na świecie żyje ponad 7,8 miliarda ludzi a do 2023 roku liczba ta ma przekroczyć 8 miliardów. Już dziś jest nas dwukrotnie więcej niż 50 lat temu! Żyjemy też w epoce dualizmu – z jednej strony jest to epoka nadmiaru: dużej ilości żywności dostępnej od ręki; z drugiej strony świat boryka się z problemem głodu. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia – w tym 8 proc. populacji w Ameryce Północnej i Europie.

Zrównoważone rolnictwo – produkcja przyjazna dla Ziemi

Jak wykarmić ponad 7 miliardów ludzi? Rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami m.in.: ograniczoną powierzchnią gleby przydatnej pod uprawy, problemem z wodą, ociepleniem klimatu Ziemi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi: suszami, powodziami, burzami. Rolnicy toczą również walkę na polu – zmagając się z atakiem szkodników lub chorób uprawianych roślin. Analizują uprawy i wybierają metody ochrony, tak by straty były jak najmniejsze. Dbając o plony sięgają po bezpieczne oraz innowacyjne rozwiązania w ramach Integrowanej Ochrony Roślin, która jest elementem rolnictwa zrównoważonego.

Powszechnie znane są dwa systemy produkcji rolniczej: konwencjonalny i ekologiczny. Pierwszy obejmuje rolnictwo tradycyjne (słabo zmechanizowane, pracochłonne) oraz intensywne (o dużym natężeniu mechanizacji i chemizacji). W drugim rolnik produkuje wyłącznie w oparciu o budowanie żyzności gleby. Dlatego produktywność rolnictwa ekologicznego jest jednak niska, a koszt wytworzonych produktów wysoki. Ograniczenia obu tych systemów sprawiają, że rolnik musi szukać trzeciej drogi. Jest nią właśnie rolnictwo zrównoważone, które kładzie duży nacisk na wydajność produkcji, jak i na środowisko naturalne.

Rolnictwo zrównoważone to nic innego jak zrównoważenie i zoptymalizowanie całego procesu produkcji. Rolnik powinien więc mieć dobry plan biznesowy, pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, przestrzeganiu prawa. Rolnictwo zrównoważone nie jest prostym przedsięwzięciem. Wymaga od rolnika, oprócz ogromnej wiedzy fachowej, także otwarcia się na wsparcie ze strony doradców, instytucji rządo­wych i pozarządowych.

Jak wspieramy rolnictwo zrównoważone?

Dużym krokiem UE w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym także rolnictwa, ma być ogłoszony pod koniec 2019 r. Europejski Zielony Ład dla Unii Europejskiej i jej obywateli, obejmujący wiele różnych aspektów związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym. W obrębie Zielonego Ładu mamy dwie nowe strategie, przygotowane przez Komisję Europejską: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Stawiają one przed europejskim rolnictwem i ochroną roślin szereg nowych wyzwań.

Zgodnie z najnowszymi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na świecie żyje ponad 7,8 miliarda ludzi a do 2023 roku liczba ta ma przekroczyć 8 miliardów. Już dziś jest nas dwukrotnie więcej niż 50 lat temu! Żyjemy też w epoce dualizmu – z jednej strony jest to epoka nadmiaru: dużej ilości żywności dostępnej od ręki; z drugiej strony świat boryka się z problemem głodu. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia – w tym 8 proc. populacji w Ameryce Północnej i Europie.

Zrównoważone rolnictwo – produkcja przyjazna dla Ziemi

Jak wykarmić ponad 7 miliardów ludzi? Rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami m.in.: ograniczoną powierzchnią gleby przydatnej pod uprawy, problemem z wodą, ociepleniem klimatu Ziemi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi: suszami, powodziami, burzami. Rolnicy toczą również walkę na polu – zmagając się z atakiem szkodników lub chorób uprawianych roślin. Analizują uprawy i wybierają metody ochrony, tak by straty były jak najmniejsze. Dbając o plony sięgają po bezpieczne oraz innowacyjne rozwiązania w ramach Integrowanej Ochrony Roślin, która jest elementem rolnictwa zrównoważonego.

Powszechnie znane są dwa systemy produkcji rolniczej: konwencjonalny i ekologiczny. Pierwszy obejmuje rolnictwo tradycyjne (słabo zmechanizowane, pracochłonne) oraz intensywne (o dużym natężeniu mechanizacji i chemizacji). W drugim rolnik produkuje wyłącznie w oparciu o budowanie żyzności gleby. Dlatego produktywność rolnictwa ekologicznego jest jednak niska, a koszt wytworzonych produktów wysoki. Ograniczenia obu tych systemów sprawiają, że rolnik musi szukać trzeciej drogi. Jest nią właśnie rolnictwo zrównoważone, które kładzie duży nacisk na wydajność produkcji, jak i na środowisko naturalne.

Rolnictwo zrównoważone to nic innego jak zrównoważenie i zoptymalizowanie całego procesu produkcji. Rolnik powinien więc mieć dobry plan biznesowy, pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, przestrzeganiu prawa. Rolnictwo zrównoważone nie jest prostym przedsięwzięciem. Wymaga od rolnika, oprócz ogromnej wiedzy fachowej, także otwarcia się na wsparcie ze strony doradców, instytucji rządo­wych i pozarządowych.

Jak wspieramy rolnictwo zrównoważone?

Dużym krokiem UE w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym także rolnictwa, ma być ogłoszony pod koniec 2019 r. Europejski Zielony Ład dla Unii Europejskiej i jej obywateli, obejmujący wiele różnych aspektów związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym. W obrębie Zielonego Ładu mamy dwie nowe strategie, przygotowane przez Komisję Europejską: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Stawiają one przed europejskim rolnictwem i ochroną roślin szereg nowych wyzwań.

Warto jednak podkreślić, że producenci środków ochrony roślin nie od dziś przywiązują bardzo dużą wagę do tego, w jaki sposób stosowane są oferowane przez nich produkty. Dlatego dokładają wszelkich starań, aby szerzyć wiedzę na temat odpowiedzialnego ich użytkowania. Co więcej, nasza branża stale wspomaga rolników, wdrażając innowacje, które zwiększają bezpieczeństwo stosowania preparatów. Między innymi dzięki temu warzywa i owoce kupowane w kraju są bezpieczne dla zdrowia, o czym zapewniają badania czuwających nad tym instytucji. O najnowszych wynikach badań na pozostałości pestycydów w żywności przeczytasz w naszym artykule Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań.

Innowacyjność i bezpieczeń­stwo (rolnika, konsumenta i środowiska) to działy, które są najsilniej rozwijane przez branżę środków ochrony roślin ze wszystkich obszarów inwe­stycyjnych w rolnictwo. Koszty całkowite wprowadzenia jedne­go produktu na rynek w latach 2010–2014 wyniosły 286 mln USD.

Jako branża środków ochrony roślin poddajemy się wymaganym regulacjom i inwestujemy w technologie oraz innowacyjne rozwiązania, poprawiające bezpieczeństwo stosowania środków ochrony roślin. W ramach podjętych zobowiązań zainwestujemy ponad 14 miliardów euro w nowe technologie i bardziej zrównoważone produkty. Oprócz inwestycji planujemy zwiększenie zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin oraz zmianę podejścia do szkoleń dla rolników – zgodnie z wymogami polityki zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. O szczegółowych planach przeczytasz w naszym artykule Branża środków ochrony roślin podejmuje zobowiązania do 2030 roku.

A dziś pomagamy rolnikom

Jeszcze więcej o działaniach branży znajdziecie w naszym nowym raporcie. Zachęcamy do pobrania!

| AKTUALNOŚCI

| NASZE INICJATYWY

Akademia PSOR

Jak stosować środki ochrony roślin, aby nie stracić pieniędzy, nie zanieczyścić środowiska i nie złamać prawa?

Sprawdź na bezpłatnej platformie szkoleniowej.

Pomagamy pszczołom bez lipy

Dołącz do nas i zobacz, jak mądrze pomagać owadom zapylającym.

System Zbiórki Opakowań PSOR

Nie wiesz, jak postępować z opakowaniami po środkach ochrony roślin? Sprawdź, jak działa System Zbiórki Opakowań PSOR.

Stop nielegalnym środkom ochrony roślin

Poznaj zasady zakupu środków ochrony roślin, których przestrzeganie oszczędzi Ci kłopotów, strat finansowych, a nawet więzienia.

Program Bezpieczne Stosowanie

Sprawdź, jak dbać o swoje bezpieczeństwo podczas pracy ze środkami ochrony roślin.

Program Czyste Wody

W ramach programu Czyste Wody promujemy i upowszechniamy wśród użytkowników środków ochrony roślin Dobre Praktyki i nowe rozwiązania ograniczające ryzyko zanieczyszczenia wód. 

Po stronie roślin

Bądź z nami po stronie roślin!

Fakty i mity o środkach ochrony roślin

Wokół środków ochrony roślin krąży wiele mitów. Rzekomo „wszechobecna chemia” sprawia, że owoce i warzywa nie smakują już tak dobrze jak dawniej.

Akademia PSOR

Jak stosować środki ochrony roślin, aby nie stracić pieniędzy, nie zanieczyścić środowiska i nie złamać prawa?

Sprawdź na bezpłatnej platformie szkoleniowej.

Pomagamy pszczołom bez lipy

Dołącz do nas i zobacz, jak mądrze pomagać owadom zapylającym.

System Zbiórki Opakowań PSOR

Nie wiesz, jak postępować z opakowaniami po środkach ochrony roślin? Sprawdź, jak działa System Zbiórki Opakowań PSOR.

Stop nielegalnym środkom ochrony roślin

Poznaj zasady zakupu środków ochrony roślin, których przestrzeganie oszczędzi Ci kłopotów, strat finansowych, a nawet więzienia.

Program Bezpieczne Stosowanie

Sprawdź, jak dbać o swoje bezpieczeństwo podczas pracy ze środkami ochrony roślin.

Program Czyste Wody

 W ramach programu Czyste Wody promujemy i upowszechniamy wśród użytkowników środków ochrony roślin Dobre Praktyki i nowe rozwiązania ograniczające ryzyko zanieczyszczenia wód. 

Po stronie roślin

Pokazujemy skąd bierze się jedzenie na naszych stołach i jaką rolę w tym procesie odgrywa rolnik i jego praca oraz narzędzia, które wykorzystuje. Bądź z nami po stronie roślin!

Fakty i mity o pestycydach

Wokół środków ochrony roślin i rolnictwa narosło wiele mitów. Sprawdź, jakie są fakty.