Zgodnie z najnowszymi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na świecie żyje ponad 7,8 miliarda ludzi a do 2023 roku liczba ta ma przekroczyć 8 miliardów. Już dziś jest nas dwukrotnie więcej niż 50 lat temu! Żyjemy też w epoce dualizmu – z jednej strony jest to epoka nadmiaru: dużej ilości żywności dostępnej od ręki; z drugiej strony świat boryka się z problemem głodu. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia – w tym 8 proc. populacji w Ameryce Północnej i Europie.
Zrównoważone rolnictwo – produkcja przyjazna dla Ziemi
Jak wykarmić ponad 7 miliardów ludzi? Rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami m.in.: ograniczoną powierzchnią gleby przydatnej pod uprawy, problemem z wodą, ociepleniem klimatu Ziemi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi: suszami, powodziami, burzami. Rolnicy toczą również walkę na polu – zmagając się z atakiem szkodników lub chorób uprawianych roślin. Analizują uprawy i wybierają metody ochrony, tak by straty były jak najmniejsze. Dbając o plony sięgają po bezpieczne oraz innowacyjne rozwiązania w ramach Integrowanej Ochrony Roślin, która jest elementem rolnictwa zrównoważonego.
Powszechnie znane są dwa systemy produkcji rolniczej: konwencjonalny i ekologiczny. Pierwszy obejmuje rolnictwo tradycyjne (słabo zmechanizowane, pracochłonne) oraz intensywne (o dużym natężeniu mechanizacji i chemizacji). W drugim rolnik produkuje wyłącznie w oparciu o budowanie żyzności gleby. Dlatego produktywność rolnictwa ekologicznego jest jednak niska, a koszt wytworzonych produktów wysoki. Ograniczenia obu tych systemów sprawiają, że rolnik musi szukać trzeciej drogi. Jest nią właśnie rolnictwo zrównoważone, które kładzie duży nacisk na wydajność produkcji, jak i na środowisko naturalne.
Rolnictwo zrównoważone to nic innego jak zrównoważenie i zoptymalizowanie całego procesu produkcji. Rolnik powinien więc mieć dobry plan biznesowy, pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, przestrzeganiu prawa. Rolnictwo zrównoważone nie jest prostym przedsięwzięciem. Wymaga od rolnika, oprócz ogromnej wiedzy fachowej, także otwarcia się na wsparcie ze strony doradców, instytucji rządowych i pozarządowych.
Jak wspieramy rolnictwo zrównoważone?
Dużym krokiem UE w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym także rolnictwa, ma być ogłoszony pod koniec 2019 r. Europejski Zielony Ład dla Unii Europejskiej i jej obywateli, obejmujący wiele różnych aspektów związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym. W obrębie Zielonego Ładu mamy dwie nowe strategie, przygotowane przez Komisję Europejską: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Stawiają one przed europejskim rolnictwem i ochroną roślin szereg nowych wyzwań.
Zgodnie z najnowszymi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na świecie żyje ponad 7,8 miliarda ludzi a do 2023 roku liczba ta ma przekroczyć 8 miliardów. Już dziś jest nas dwukrotnie więcej niż 50 lat temu! Żyjemy też w epoce dualizmu – z jednej strony jest to epoka nadmiaru: dużej ilości żywności dostępnej od ręki; z drugiej strony świat boryka się z problemem głodu. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia – w tym 8 proc. populacji w Ameryce Północnej i Europie.
Zrównoważone rolnictwo – produkcja przyjazna dla Ziemi
Jak wykarmić ponad 7 miliardów ludzi? Rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami m.in.: ograniczoną powierzchnią gleby przydatnej pod uprawy, problemem z wodą, ociepleniem klimatu Ziemi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi: suszami, powodziami, burzami. Rolnicy toczą również walkę na polu – zmagając się z atakiem szkodników lub chorób uprawianych roślin. Analizują uprawy i wybierają metody ochrony, tak by straty były jak najmniejsze. Dbając o plony sięgają po bezpieczne oraz innowacyjne rozwiązania w ramach Integrowanej Ochrony Roślin, która jest elementem rolnictwa zrównoważonego.
Powszechnie znane są dwa systemy produkcji rolniczej: konwencjonalny i ekologiczny. Pierwszy obejmuje rolnictwo tradycyjne (słabo zmechanizowane, pracochłonne) oraz intensywne (o dużym natężeniu mechanizacji i chemizacji). W drugim rolnik produkuje wyłącznie w oparciu o budowanie żyzności gleby. Dlatego produktywność rolnictwa ekologicznego jest jednak niska, a koszt wytworzonych produktów wysoki. Ograniczenia obu tych systemów sprawiają, że rolnik musi szukać trzeciej drogi. Jest nią właśnie rolnictwo zrównoważone, które kładzie duży nacisk na wydajność produkcji, jak i na środowisko naturalne.
Rolnictwo zrównoważone to nic innego jak zrównoważenie i zoptymalizowanie całego procesu produkcji. Rolnik powinien więc mieć dobry plan biznesowy, pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, przestrzeganiu prawa. Rolnictwo zrównoważone nie jest prostym przedsięwzięciem. Wymaga od rolnika, oprócz ogromnej wiedzy fachowej, także otwarcia się na wsparcie ze strony doradców, instytucji rządowych i pozarządowych.
Jak wspieramy rolnictwo zrównoważone?
Dużym krokiem UE w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym także rolnictwa, ma być ogłoszony pod koniec 2019 r. Europejski Zielony Ład dla Unii Europejskiej i jej obywateli, obejmujący wiele różnych aspektów związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym. W obrębie Zielonego Ładu mamy dwie nowe strategie, przygotowane przez Komisję Europejską: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Stawiają one przed europejskim rolnictwem i ochroną roślin szereg nowych wyzwań.
Warto jednak podkreślić, że producenci środków ochrony roślin nie od dziś przywiązują bardzo dużą wagę do tego, w jaki sposób stosowane są oferowane przez nich produkty. Dlatego dokładają wszelkich starań, aby szerzyć wiedzę na temat odpowiedzialnego ich użytkowania. Co więcej, nasza branża stale wspomaga rolników, wdrażając innowacje, które zwiększają bezpieczeństwo stosowania preparatów. Między innymi dzięki temu warzywa i owoce kupowane w kraju są bezpieczne dla zdrowia, o czym zapewniają badania czuwających nad tym instytucji. O najnowszych wynikach badań na pozostałości pestycydów w żywności przeczytasz w naszym artykule Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań.
Innowacyjność i bezpieczeństwo (rolnika, konsumenta i środowiska) to działy, które są najsilniej rozwijane przez branżę środków ochrony roślin ze wszystkich obszarów inwestycyjnych w rolnictwo. Koszty całkowite wprowadzenia jednego produktu na rynek w latach 2010–2014 wyniosły 286 mln USD.
Jako branża środków ochrony roślin poddajemy się wymaganym regulacjom i inwestujemy w technologie oraz innowacyjne rozwiązania, poprawiające bezpieczeństwo stosowania środków ochrony roślin. W ramach podjętych zobowiązań zainwestujemy ponad 14 miliardów euro w nowe technologie i bardziej zrównoważone produkty. Oprócz inwestycji planujemy zwiększenie zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin oraz zmianę podejścia do szkoleń dla rolników – zgodnie z wymogami polityki zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. O szczegółowych planach przeczytasz w naszym artykule Branża środków ochrony roślin podejmuje zobowiązania do 2030 roku.
A dziś pomagamy rolnikom
Jeszcze więcej o działaniach branży znajdziecie w naszym nowym raporcie. Zachęcamy do pobrania!