Jak powstają zdrowe pomidory? 
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

19 września 2023

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście o pomidorach!

Jeśli śledzicie nasze media społecznościowe, to wiecie, że w tym roku razem z Klaudią ObywatelDzialkowitz mamy przyjemność współtworzyć treści pomocne w uprawie własnych warzyw. Na naszym Instagramie wspólnie z Klaudią rozmawiamy o uprawie dyni i pomidorów.

Niedawno wydaliśmy bezpłatnego e-booka „Uprawa pomidorów od A do Z. Seria integrowana ochrona roślin na działce”.  Uprawa roślin bez odpowiedniej wiedzy bywa trudna i wymagająca, dlatego całą wiedzę dotyczącą uprawy pomidorów zebraliśmy w jedno miejsce, żeby w każdej chwili można było sięgnąć do niej bez problemu! Jeśli jeszcze nie czytałeś/czytałaś naszego e-booka, możesz go pobrać w tym momencie pod tym linkiem.

A w jaki sposób pomidory uprawiają profesjonaliści? Mieliśmy okazję zajrzeć za kulisy i porozmawiać na ten temat z panem Jerzym Majchrzakiem, którego odwiedziliśmy z kamerą w jego gospodarstwie w Warszawie. Dzięki temu mogliśmy z bliska przyjrzeć się całemu procesowi uprawy pomidorów, które trafiają na nasze stoły i zachwycają nas smakiem i jakością.

Integrowana ochrona roślin – klucz do zdrowych pomidorów

Uprawa pomidorów w gospodarstwie Pomidory Prosto z Krzaka u Majchrzaka odbywa się w sposób zrównoważony, zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. W praktyce oznacza to, że uprawiane pomidory są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów, a ich uprawa nie wpływa negatywnie na środowisko.

Elementy integrowanej ochrony roślin wykorzystywane w gospodarstwie pana Jerzego to m.in.:

  • Dobór odmiany: Pierwszym krokiem w produkcji zdrowych pomidorów jest dobór właściwej odmiany, która jest odporna na choroby, dopasowana do lokalnych warunków i smaczna.
  • Odpowiednie warunki uprawy, a także badanie gleby raz w roku.  Dzięki temu nawożenie jest odpowiednio dostosowane do potrzeb roślin.
  • Ochrona biologiczna: Do zwalczania szkodników, pan Jerzy wykorzystuje naturalnych drapieżców.
  • Obecność zapylaczy: Dla owocujących pomidorów niezbędna jest obecność trzmieli.

Co jeszcze nas czeka?

Spacer po gospodarstwie pana Jerzego i spora dawka wiedzy na temat profesjonalnej uprawy pomidorów. Zapraszamy do wirtualnej wizyty. To wyjątkowa okazja do przyjrzenia się jak wygląda cały proces uprawy pomidorów, które na co dzień trafiają na nasze talerze.

 

Zobacz też

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach