Czy możesz bez obaw sięgać po ulubioną żywność?
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

26 lutego 2021

Jest to jedno z pytań, które zapewne sobie zadajesz czytając różne artykuły czy opinie. Z każdej strony dochodzą do Ciebie informacje dotyczące pestycydów w żywności. Zdrowa żywność zaczyna Ci się kojarzyć z taką, która nie była pryskana, czyli podczas jej uprawy nie stosowano środków ochrony roślin. 

Dlaczego? Ponieważ środki ochrony roślin, tzw. pestycydy kojarzymy z chemią, a stąd już prosty rachunek – chemiczne = sztuczne = złe.

Tymczasem, aby zrozumień po co stosowane są środki i czy faktycznie powinniśmy się ich bać przeczytaj klika faktów.

Najważniejsze fakty o środkach ochrony roślin:

  1. Jedne z najbardziej przebadanych substancji chemicznych na świecie. W trakcie tworzenia nowego preparatu sprawdza się nie tylko takie parametry, jak: skuteczność czy sposób oddziaływania na roślinę, ale bada się również czy i w jaki sposób substancja wpływa na całe środowisko oraz w jakim tempie ulega biodegradacji, a także czy i w jaki sposób wpływa na osobę wykonującą zabieg ochrony roślin i na konsumenta żywności.
  2. Kontrolowane na każdym etapie:
    • Etap badań i rozwoju – 11 lat i ponad 150 badań, około 237 mln. Euro inwestycji w 1 produkt
    • Etap rejestracji – najpierw rejestrowane są substancje czynne na poziomie UE, a kolejno środki ochrony roślin w kraju UE. Taki proces trwa kolejne kilka lat
    • Etap ponownej oceny – po kilku latach od zarejestrowania substancji na poziomie UE odbywa się ponowna ocena każdej substancji, aby mieć pewność, czy spełnia ona nadal wszystkie wymogi bezpieczeństwa
    • Etap wprowadzania do obrotu – nie każdy i nie wszędzie można kupić środki ochrony roślin. Środki dla użytkowników profesjonalnych, czyli w skrócie, te które mają służyć do produkcji żywności mogą kupić i stosować tylko rolnicy, który mają odpowiedzie szkolenie
    • Etap stosowania rolnicy mają obowiązek przestrzegać zasad stosowania śor, np. stosować środki zarejestrowane na daną uprawę, w określonej dawce oraz przestrzegając okresu karencji, czyli od zastosowania środka do zbioru. Rolnicy kontrolowani są nie tylko przez inspekcje, np. PIORiN, ale również przed odbiorców i przetwórców
    • Etap żywności żywność dostępną w sklepach bada Sanepid. Zasady wybierania żywności do badania, sposobu pobierania próbek, liczby tych pobrań, metodologii itp. ustalają naukowcy skupieni w EFSA. W skrócie kontrola prowadzona jest w taki sposób, aby zmaksymalizować liczbę wykrytych nieprawidłowości. Tymczasem pomimo takiej metodzie pobierania prób żywności NIEZMIENNIE od lat – w 95,5 proc. nie ma przekroczeń pozostałości, a w 50 proc. żywności tych pozostałości pestycydów w ogóle nie ma. Oznacza to nic innego, jak tylko to, że mamy bezpieczną żywność.

 

Zobacz też

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

Zakupy w Internecie pozwalają oszczędzić czas i ominąć kolejki. Są bardzo wygodne, więc cieszą się coraz większą popularnością. W Internecie można kupić już niemal wszystko. Z każdym rokiem na aukcjach internetowych pojawia się także coraz więcej ofert środków ochrony...

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Nadejście wiosny oznacza dla rolników intensywną pracę w gospodarstwie, często od świtu do późnej nocy. Większość upraw w tym czasie wymaga ochrony przed chorobami i szkodnikami. Obecnie rolnicy mają dostęp do wielu narzędzi, począwszy od metod niechemicznych, aż po...

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Choć życie na wsi może kojarzyć się z przyjemną pracą na świeżym powietrzu w otoczeniu pięknych pól to warto zdać sobie sprawę, że to ciężka fizyczna praca, która nie jest pozbawiona stresu i obaw związanych z planowanymi zbiorami. Ponadto rolnicy narażeni są na...

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

To dzięki zapylaczom nasz świat mieni się różnorodnością kolorów, a my możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych owoców i warzyw.  Wszyscy wiemy, że pszczoły miodne są zapylaczami, choć warto podkreślić, że nie tylko one zapylają rośliny! Hodowane przez...

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście...

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach