Czy możesz bez obaw sięgać po ulubioną żywność?
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

26 lutego 2021

Jest to jedno z pytań, które zapewne sobie zadajesz czytając różne artykuły czy opinie. Z każdej strony dochodzą do Ciebie informacje dotyczące pestycydów w żywności. Zdrowa żywność zaczyna Ci się kojarzyć z taką, która nie była pryskana, czyli nie stosowano podczas jej uprawy środków ochrony roślin.

Dlaczego? Ponieważ środki ochrony roślin, tzw. pestycydy kojarzymy z chemią, a stąd już prosty rachunek – chemiczne = sztuczne = złe.

Tymczasem, aby zrozumieć po co środki są stosowane i czy faktycznie powinniśmy się ich bać przeczytaj kilka faktów

NAJWAŻNIEJSZE FAKTY O ŚRODKACH OCHRONY ROŚLIN:

  1. Jedne z najbardziej przebadanych substancji chemicznych na świecie. W trakcie tworzenia nowego preparatu sprawdza się nie tylko takie parametry, jak skuteczność czy sposób oddziaływania na roślinę, ale bada się również czy i w jaki sposób substancja wpływa na całe środowisko oraz w jakim tempie ulega biodegradacji a także czy i w jaki sposób wpływa na osobę wykonującą zabieg ochrony roślin i na konsumenta żywności.
  2. Kontrolowane na każdym etapie:
    1. Etap badań i rozwoju – 11 lat i ponad 150 badań, około 237 mln. euro inwestycji w 1 produkt
    2. Etap rejestracji – najpierw rejestrowane są substancje czynne na poziomie UE, a kolejno środki ochrony roślin w kraju UE. Taki proces trwa kolejne kilka lat.
    3. Etap ponownej oceny – po kilku latach od zarejestrowania substancji na poziomie UE odbywa się ponowna ocena każdej substancji, aby mieć pewność, czy spełnia ona nadal wszystkie wymogi bezpieczeństwa
    4. Etap wprowadzania do obrotu – nie każdy i nie wszędzie można kupić środki ochrony roślin. Środki dla użytkowników profesjonalnych, czyli w skrócie, te które mają służyć do produkcji żywności mogą kupić i stosować tylko rolnicy, którzy mają odpowiednie szkolenie.
    5. Etap stosowania – rolnicy mają obowiązek przestrzegać zasad stosowania śor, np. stosować środki zarejestrowane na daną uprawę, w określonej dawce oraz przestrzegając okresu karencji, czyli od zastosowania środka do zbioru. Rolnicy kontrolowani się nie tylko przez inspekcje, np. PIORiN, ale również przed odbiorców i przetwórców
    6. Etap żywności – żywność dostępną w sklepach bada Sanepid. Zasady wybierania żywności do badania, sposobu pobierania próbek, liczby tych pobrań, metodologii itp. ustalają naukowcy skupieni w EFSA. W skrócie – kontrola prowadzona jest w taki sposób, aby zmaksymalizować liczbę wykrytych nieprawidłowości. Tymczasem pomimo takiej metodzie pobierania prób żywności NIEZMIENNIE od lat w 95,5 % nie ma przekroczeń pozostałości, a w 50% żywności tych pozostałości pestycydów w ogóle nie ma. Oznacza to nic innego jak tylko to, że mamy bezpieczną żywność.

Zobacz też

Kiedy stosować pestycydy?

Kiedy stosować pestycydy?

Sięgacie po nie, gdy chcecie ochronić siebie lub swojego zwierzaka przed kleszczami. Korzystacie z nich, gdy zwalczacie szczury lub karaluchy. Nawet, gdy czyścicie toaletę środkiem bakteriobójczym, to właśnie korzystacie z pestycydów. Ale zadając pytanie: kiedy...

Czy wierzysz w to, że naturalne jest zdrowie?

Czy wierzysz w to, że naturalne jest zdrowie?

 „Naturalny” – to obecnie słowo klucz do komunikacji wszystkich produktów. Jedno z nielicznych w języku polskim, które zrobiło tak ogromna karierę. Jej korzeni trzeba szukać w latach 90., kiedy zostaliśmy zasypani wszelkimi dobrami (i „złami”) nowoczesnego przemysłu...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach