Jest to jedno z pytań, które zapewne sobie zadajesz czytając różne artykuły czy opinie. Z każdej strony dochodzą do Ciebie informacje dotyczące pestycydów w żywności. Zdrowa żywność zaczyna Ci się kojarzyć z taką, która nie była pryskana, czyli podczas jej uprawy nie stosowano środków ochrony roślin.
Dlaczego? Ponieważ środki ochrony roślin, tzw. pestycydy kojarzymy z chemią, a stąd już prosty rachunek – chemiczne = sztuczne = złe.
Tymczasem, aby zrozumień po co stosowane są środki i czy faktycznie powinniśmy się ich bać przeczytaj klika faktów.
Najważniejsze fakty o środkach ochrony roślin:
- Jedne z najbardziej przebadanych substancji chemicznych na świecie. W trakcie tworzenia nowego preparatu sprawdza się nie tylko takie parametry, jak: skuteczność czy sposób oddziaływania na roślinę, ale bada się również czy i w jaki sposób substancja wpływa na całe środowisko oraz w jakim tempie ulega biodegradacji, a także czy i w jaki sposób wpływa na osobę wykonującą zabieg ochrony roślin i na konsumenta żywności.
- Kontrolowane na każdym etapie:
- Etap badań i rozwoju – 11 lat i ponad 150 badań, około 237 mln. Euro inwestycji w 1 produkt
- Etap rejestracji – najpierw rejestrowane są substancje czynne na poziomie UE, a kolejno środki ochrony roślin w kraju UE. Taki proces trwa kolejne kilka lat
- Etap ponownej oceny – po kilku latach od zarejestrowania substancji na poziomie UE odbywa się ponowna ocena każdej substancji, aby mieć pewność, czy spełnia ona nadal wszystkie wymogi bezpieczeństwa
- Etap wprowadzania do obrotu – nie każdy i nie wszędzie można kupić środki ochrony roślin. Środki dla użytkowników profesjonalnych, czyli w skrócie, te które mają służyć do produkcji żywności mogą kupić i stosować tylko rolnicy, który mają odpowiedzie szkolenie
- Etap stosowania – rolnicy mają obowiązek przestrzegać zasad stosowania śor, np. stosować środki zarejestrowane na daną uprawę, w określonej dawce oraz przestrzegając okresu karencji, czyli od zastosowania środka do zbioru. Rolnicy kontrolowani są nie tylko przez inspekcje, np. PIORiN, ale również przed odbiorców i przetwórców
- Etap żywności – żywność dostępną w sklepach bada Sanepid. Zasady wybierania żywności do badania, sposobu pobierania próbek, liczby tych pobrań, metodologii itp. ustalają naukowcy skupieni w EFSA. W skrócie – kontrola prowadzona jest w taki sposób, aby zmaksymalizować liczbę wykrytych nieprawidłowości. Tymczasem pomimo takiej metodzie pobierania prób żywności NIEZMIENNIE od lat – w 95,5 proc. nie ma przekroczeń pozostałości, a w 50 proc. żywności tych pozostałości pestycydów w ogóle nie ma. Oznacza to nic innego, jak tylko to, że mamy bezpieczną żywność.