Bądź z nami Po Stronie Roślin!
Tekst ten przeczytasz w: 4 minuty

19 kwietnia 2021

Bez pestycydów, bez chemii, bez GMO! – krzyczą do Ciebie reklamy w Internecie, gazetach czy sklepie. Zaczynasz więc pytać i szukać odpowiedzi na pytanie – czy warzywa i owoce, które kupujesz zawierają pozostałości pestycydów? A może lepiej kupić produkty bio/ekologiczne? Przecież na pewno nie ma tam chemii. Ale czy na pewno?

Przeczytaj ten krótki tekst i dołącz do nas Po Stronie Roślin

Dorodne i soczyste pomidory,  jabłka, słodka marchew, strączki – sięgasz po nie bo dbasz o swoje zdrowie i wiesz, że regularne jedzenie owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów. Według najnowszej piramidy żywieniowej, opraco­wanej przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. To one dostar­czają nam wielu bezcennych składników – m.in. witamin, minerałów – i pomagają zapobiegać większości chorób cywilizacyjnych.

Ale skąd masz pewność, że to, co kupujesz, jest faktycznie zdrowe? Z każdej strony bombardują cię przecież informacje o tej złej chemii w żywności. O tym, że rolnicy wylewają pestycydy, bo chcą zwiększyć plon, więcej zarobić. Czy to jednak prawda? A może to kolejny mit, nieświadomie powielany fake news albo chwyt marketingowy producentów tzw. „zdrowej żywności”?

Chronione przez rolników

Rośliny na polu atakowane są przez szkodniki, narażone są na choroby i wystawione na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych, a także obecność chwastów, które konkurują o dostęp do wody, składników mineralnych z gleby i światła. Same zboża na świecie atakowane są przez 30 tys. gatunków chwastów, 3 tys. gatunków szkodników takich jak: gryzonie, ślimaki czy wije, 10 tys. gatunków owadów! Podobnie rośliny, które dają nam warzywa i owoce. Dlatego potrzebują ochrony, odpowiednika lekarstw dla ludzi. Jej brak doprowadza do osłabienia, uszkodzenia i zainfekowania rośliny, a w konsekwencji, pogorszenia jej jakości i bezpieczeństwa (np. z uwagi na obecność toksyn grzybowych, które po dostawaniu się do organizmu ludzi i zwierząt mogą powodować poważne choroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć). Rolnicy sięgają więc po środki ochrony roślin – fitofarmaceutyki, które pomagają zwalczać choroby i szkodniki oraz chwasty.

Wybór ochrony chemicznej nie jest nigdy na pierwszym miejscu. W pierwszej kolejności rolnik ma za zadanie zapobiegać np. wybiera odpowiednie odmiany odporne na szkodniki i patogeny, a gdy nie da się inaczej stosuje najpierw niechemiczne np. agrotechniczne, mechaniczne i biologiczne metody ochrony, aby dopiero na koniec sięgnąć po chemiczną ochronę roślin. Ten proces nazywany jest Integrowaną Ochroną Roślin.

Środki ochrony roślin znane są ludzkości od tysiącleci, z tą różnicą, że te stosowane dziś należą do najlepiej przebadanych substancji chemicznych na świecie. Dekady pracy naukowców i koszty liczone w setkach milionów euro, to inwestycje ponoszone na etapie ich opracowania.  Dla opracowania jednej cząsteczki do ochrony roślin potrzeba inwestycji rzędu 240 mln euro.  Ten proces trwa około 11 lat i obejmuje ponad 150 różnego rodzaju badań, których dokumentacja liczy dziesiątki tysięcy stron. A cały proces nadzorowany jest przez niezależne instytucje i organy, aby w razie czego wyłapać nieścisłości, a w konsekwencji – uniemożliwić zarejestrowanie i sprzedaż takiego preparatu.

Pryskane? Nie szkodzi!

Po tym wstępie dotyczącym rolnictwa i roli środków ochrony roślin być może nadal się zastanawiasz czy możesz bez obaw sięgać po owoce i warzywa dostępne w sklepie? Z każdej strony docierają do Ciebie informacje dotyczące pestycydów w żywności. Zdrowa żywność zaczyna kojarzyć Ci się z taką, która była niepryskana, czyli nie stosowano podczas jej uprawy środków ochrony roślin. A przecież obecnie zarówno rolnik ekologiczny jak i uprawiający konwencjonalnie wykorzystuje środki ochrony roślin, również te chemiczne. Przykład? Siarczan miedzi to najbardziej znany środek grzybobójczy stosowany w sadach i winnicach. Można go stosować zarówno w rolnictwie ekologicznym, jak i konwencjonalnym. Do ochrony roślin wykorzystuje się także wyciągi z roślin, czy nawet mikroorganizmy (bakterie, grzyby, wirusy).

Uprawa roślin to nie działanie polegające na „laniu bez opamiętania” zestawem chemicznych pestycydów i sztucznych nawozów. Rolnicy patrzą na swoje uprawy całościowo, niczym lekarze na pacjentów. Dobierają narzędzia pracy po pierwsze tak, aby było to ekonomicznie opłacalne – tak, tak, środki ochrony roślin są drogie – ale też aby produkt, który „wychodzi” z ich pola był  jakościowy i bezpieczny do spożycia – czyli miał odpowiedni skład, wygląd, wagę, kształt, nie był uszkodzony przez szkodniki, zaatakowany przez choroby grzybowe, został zebrany po okresie karencji, czyli po czasie kiedy zastosowany środek ochrony roślin zdążył się rozłożyć… Uwierz, to tylko kilka aspektów, na które trzeba zwrócić uwagę. Jak widzisz, to nie takie łatwe.

Środki ochrony roślin, czyli znane Tobie jako pestycydy, to nie panaceum na wszystkie problemy rolnictwa. I piszemy to my – ich producenci. Bo nam bardziej niż komukolwiek innemu zależy na tym, aby były one stosowane odpowiedzialnie i zgodnie z Integrowaną Ochroną Roślin. Już 22 kwietnia premiera raportu, w którym będziemy mogli poznać się lepiej. Będzie nam niezwykle miło, jeśli pobierzesz i przeczytasz go. Może pozwoli Ci to poszerzyć wiedzę na temat tego, jak skomplikowana jest produkcja roślinna.

Być może spotkaliśmy się podczas trwania naszej kampanii Pryskane? Nie szkodzi!  Konsekwentnie od 5 lat pokazujemy Ci jak produkuje się żywność, jakie szkodniki atakują rośliny, jak ochroną roślin zajmują się rolnicy, jaka jest przyszłość rolnictwa i jakie decyzje możesz podejmować, aby mieć na nią realny wpływ. Nie pomijamy też informacji na temat powstawania środków ochrony roślin, bo choć temat nie jest łatwy, chcemy o nim rozmawiać, nawet jeśli nasi rozmówcy mają odmienne zdanie.

Po stronie roślin

W tym roku pokażemy Ci jeszcze więcej, ponieważ działamy Po Stronie Roślin, a to co nas szczególnie interesuje to: skąd bierze się jedzenie na naszych stołach i jaką rolę w tym procesie odgrywa rolnik i jego praca oraz narzędzia, które wykorzystuje.

Nadal usłyszysz od nas, że pryskane nie szkodzi. Ale teraz skupimy się na roślinach i pracy rolnika. Tak, abyś wiedział_a dokładnie o tym, jak i kiedy rolnik stosuje środki ochrony roślin.

Dołącz do nas i śledź nas na naszych kanałach social mediowych: Facebooku i Instagramie.

Bądź z nami Po Stronie Roślin.

Zobacz też

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Czy możemy pomóc pszczołom?

Czy możemy pomóc pszczołom?

Łąki pełne kolorowych kwiatów. Piękne pola kwitnącej lawendy lub rzepaku. Wiemy, że to sprawka „małych robotników”. Owady zapylające, bo o nich mowa, to niezastąpieni mieszkańcy każdego ogrodu czy uprawy rolniczej. Pszczoły miodne, pszczoły samotnice, motyle, bzygi, a...

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Sezon na prace na polu w pełni. Już teraz cieszymy się nowalijkami – pierwszymi młodymi, wiosennymi warzywami, dostępnymi w ulubionym warzywniaku lub sklepie. Często jednak słyszymy, że nasze ulubione warzywa i owoce są pełne pestycydów a rolnicy stosują środki...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach