Dorodne i soczyste pomidory, jabłka, słodka marchew, strączki – sięgasz po nie bo dbasz o swoje zdrowie i wiesz, że regularne jedzenie owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów. Według najnowszej piramidy żywieniowej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. To one dostarczają nam wielu bezcennych składników – m.in. witamin, minerałów – i pomagają zapobiegać większości chorób cywilizacyjnych.
Jednocześnie z każdej strony bombardują nas informacje na temat żywności i produkcji rolnej, które mogą zniechęcać do sięgania po warzywa i owoce. Przykładowo konsumentów straszy się „chemią” w żywności jednocześnie reklamując zbędne produkty do jej wykrywania czy usuwania. Tymczasem żywność dostępna w Europie jest bezpieczna dla konsumentów, o czym świadczą coroczne raporty Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Chronione przez rolników
Rośliny na polu atakowane są przez szkodniki, narażone są na choroby i wystawione na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych, a także obecność chwastów, które utrudniają dostęp do wody, składników mineralnych z gleby i światła. Same zboża na świecie atakowane są przez 30 tys. gatunków chwastów, 3 tys. gatunków szkodników takich jak: gryzonie, ślimaki czy wije, 10 tys. gatunków owadów! Podobnie rośliny, które dają nam warzywa i owoce. Dlatego rośliny potrzebują ochrony. Jej brak doprowadza do osłabienia, uszkodzenia i zainfekowania rośliny, a w konsekwencji, pogorszenia jej jakości a nawet bezpieczeństwa (np. z uwagi na obecność toksyn grzybowych, które po dostawaniu się do organizmu ludzi i zwierząt mogą powodować poważne choroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć).
Rolnicy dysponują wieloma metodami ochrony roślin, wśród których można wyróżnić metody agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne. Ale w pierwszej kolejności rolnik ma za zadanie zapobiegać, np. wybierając odpowiednie odmiany odporne na szkodniki i patogeny, stosując zmianowanie i optymalizując nawożenie. Następnie, w razie konieczności podjęcia ochrony najpierw stosuje metody niechemiczne, w tym biologiczne środki ochrony roślin, aby dopiero na koniec sięgnąć po chemiczną ochronę roślin. Ten proces nazywany jest integrowaną ochroną roślin.
Środki ochrony roślin znane są ludzkości od tysiącleci, z tą różnicą, że te stosowane dziś należą do najlepiej przebadanych substancji chemicznych na świecie. Dekady pracy naukowców i koszty liczone w setkach milionów euro, to inwestycje ponoszone na etapie ich opracowania. Dla opracowania jednej nowej substancji do ochrony roślin potrzeba inwestycji rzędu 240 mln euro. Ten proces trwa około 11 lat i obejmuje ponad 150 różnego rodzaju badań, których dokumentacja liczy dziesiątki tysięcy stron. A cały proces nadzorowany jest przez niezależne instytucje i organy, aby w razie czego wyłapać nieścisłości, a w konsekwencji – uniemożliwić zarejestrowanie i sprzedaż preparatu niespełniającego wymagań.
Po stronie roślin
Środki ochrony roślin, zwane w uproszczeniu pestycydami, to nie panaceum na wszystkie problemy rolnictwa. I piszemy to my – ich producenci. Bo nam bardziej niż komukolwiek innemu zależy na tym, aby były one stosowane odpowiedzialnie i zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Co więcej, środki ochrony roślin to produkty analogiczne do leków stosowanych w medycynie ludzkiej, a ich substancja czynna może mieć pochodzenie naturalne lub syntetyczne. Dlatego w ramach naszej kampanii pokażemy Ci to, co nas szczególnie interesuje to: skąd bierze się jedzenie na naszych stołach i jaką rolę w tym procesie odgrywa rolnik i jego praca oraz narzędzia, które wykorzystuje.
To właśnie na naszych kanałach w mediach społecznościowych: Facebooku oraz Instagramie zobaczysz, jak uprawiać warzywa i owoce według zasad integrowanej ochrony roślin a nasze darmowe e-booki pomogą Ci delektować się własnymi, zdrowymi plonami.