Rolnictwo zrównoważone odpowiedzią na założenia Europejskiego Zielonego Ładu
Tekst ten przeczytasz w: 3 minuty

20 stycznia 2022

Zmieniające się warunki klimatyczne, dostępność zasobów naturalnych sprawiają, że rolnictwo stoi przed wymagającym wyzwaniem – zmianą systemu produkcji rolnej. Dodatkowo stosunek do rolnictwa zmienia się. Jest inny w krajach rozwijających się (biednych, często walczących z plagą głodu) oraz inny w rozwiniętych (bogatych, gdzie problemem społecznym jest otyłość). W pierwszym przypadku często wymogi środowiska i długofalowe podejście do produkcji żywności przegrywa z potrzebą chwili – ze wszystkimi negatywnymi skutkami tych decyzji. Kraje rozwinięte, dobrze zindustrializowane, z reguły zaś mają lub miały nadprodukcję żywności. Priorytetem dla nich przestał być głód, a stało się bezpieczeństwo społeczeństwa i środowiska, w imię którego ogranicza się produkcję żywności przez regulacje prawne lub mechanizmy ekonomiczne.

Już dziś każdego dnia rolnicy wykorzystują metody, które pomagają im dostarczać żywność jak najwyższej jakości, przy jednoczesnym jak najmniejszym wpływie na środowisko. Przed rolnikami stoi jednak realizacja założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Czy można pogodzić planowane regulacje z prowadzeniem gospodarstwa rolnego?

Odpowiedzią jest rolnictwo zrównoważone, wykorzystujące m.in. nowoczesne technologie w ochronie roślin. Wykonanie właściwego zabiegu ochrony, we właściwym miejscu i czasie pozwala na prowadzenie uprawy z poszanowaniem środowiska i ochroną zasobów naturalnych.

Czym jest rolnictwo zrównoważone?

Rolnictwo zrównoważone to system produkcji rolniczej, który łączy w sobie najlepsze cechy systemu konwencjonalnego i ekologicznego. System, który równoważy i optymalizuje cały proces produkcji (należy zadbać o odpowiednie zmianowanie, dobry plan biznesowy, powiązanie z otoczeniem społecznym i środowiskiem), ale także poszczególne jego elementy (rolnik powinien pamiętać o właściwej i mądrej uprawie gleby, ochronie roślin, nawożeniu, doborze odmian, opłacalności i przestrzeganiu prawa).

Jak wskazują autorzy raportu „Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo” Polityki Insight, jednym z narzędzi rolnictwa zrównoważonego jest rolnictwo precyzyjne. Wdrożenie jego zasad pozwala rolnikowi stosować właściwą ochronę roślin, przy jednoczesnym ograniczeniu stosowanych środków ochrony roślin. Przytaczane w opracowaniu badania pokazują możliwość redukcji stosowania środków ochrony roślin średnio o 20 proc. We wspomnianym raporcie określono rolnictwo precyzyjne, jako „koncepcje nowoczesnego prowadzenia gospodarstwa rolnego z wykorzystaniem technik cyfrowych do monitorowania i optymalizacji procesów produkcji rolnej”.

Technologie w służbie rolnictwa

Już dziś rolnicy mogą korzystać z szeregu prostych rozwiązań technicznych ograniczających zużycie ś.o.r. Należą do nich m.in.:

  1. Opryskiwacze polowe rękawowe z pomocniczym strumieniem powietrza (PSP): kurtyna powietrzna tworzona dzięki określonej budowie opryskiwacza ogranicza znoszenie drobnych kropel i ułatwia wnikanie rozpylonej cieczy w głąb roślin. Przy zastosowaniu technik PSP mamy możliwość obniżenia dawki środka ochrony roślin o 15–20% w stosunku do techniki tradycyjnej.
  2. Opryskiwacze sadownicze tunelowe i reflektorowe z układem odzyskiwania cieczy, która jest wychwytywana przez ściany tunelu i powtórnie kierowana do zbiornika. Jest to technika opryskiwania najmniej szkodliwa dla środowiska dzięki trzykrotnie mniejszej emisji ś.o.r., w porównaniu z tradycyjnymi metodami ochrony sadów. Daje ona możliwości odzyskiwania 20-40% cieczy i znacznej redukcji dawki ś.o.r.
  3. Opryskiwacze rzędowe. Dzięki zastosowaniu takich opryskiwaczy środki ochrony są nanoszone na uprawy z większą precyzją, a wykorzystanie tych preparatów jest bardziej racjonalne. Rośliny opryskiwane są nie z góry, jak w technice konwencjonalnej, lecz z obu boków, a odległość od rozpylaczy do roślin jest znacznie mniejsza niż standardowe 50 cm w przypadku opryskiwaczy z płaską belką polową. W ten sposób uzyskujemy równomierne naniesienie cieczy na całą roślinę i mamy możliwość wykorzystania rozpylaczy drobnokroplistych. Dzięki uzyskanej w ten sposób precyzji nanoszenia i ograniczeniu strat cieczy, opryskiwacze rzędowe umożliwiają zmniejszenie o 25% dawek cieczy oraz przeprowadzanie zabiegów w trudniejszych warunkach pogodowych niż przy wykorzystaniu maszyn konwencjonalnych.
  4. Opryskiwacze z komputerem (sterownikiem elektronicznym) lub wyłącznie komputer (sterownik) do utrzymania stałej dawki środków ochrony roślin niezależnie od prędkości jazdy, w tym z wykorzystaniem sygnału GPS. Głównym zadaniem takich sterowników jest utrzymywanie stałej, zadanej dawki środków ochrony roślin, niezależnie od zmiany prędkości jazdy. Opcją dodatkową jest możliwość zmiany dawki aplikowanych środków w określonym zakresie.

Istnieje także szereg rozwiązań, praktycznie bezkosztowych, pozwalających na redukcję zużycia środków ochrony roślin. Najważniejszym z nich jest stosowanie zasad Integrowanej Ochrony Roślin, w szczególności uprawa odmian odpornych, prowadzenie działań prewencyjnych, stosowanie zmianowania, zapraw nasiennych oraz przestrzeganie progów ekonomicznego zagrożenia. Wśród rozwiązań technicznych i cyfrowych warto wymienić wykorzystanie DSSów (Decision Support System) i sygnalizacji. W Polsce mamy możliwość swobodnego korzystania na przykład z Platformy Sygnalizacji Agrofagów.

Zobacz też

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

4 kroki do bezpiecznych zakupów środków ochrony roślin w Internecie

Zakupy w Internecie pozwalają oszczędzić czas i ominąć kolejki. Są bardzo wygodne, więc cieszą się coraz większą popularnością. W Internecie można kupić już niemal wszystko. Z każdym rokiem na aukcjach internetowych pojawia się także coraz więcej ofert środków ochrony...

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Niezbędnik każdego rolnika, czyli jak wygląda nowoczesne rolnictwo

Nadejście wiosny oznacza dla rolników intensywną pracę w gospodarstwie, często od świtu do późnej nocy. Większość upraw w tym czasie wymaga ochrony przed chorobami i szkodnikami. Obecnie rolnicy mają dostęp do wielu narzędzi, począwszy od metod niechemicznych, aż po...

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Już od 13 lat wspólnie z KRUS dbamy o bezpieczeństwo rolników 

Choć życie na wsi może kojarzyć się z przyjemną pracą na świeżym powietrzu w otoczeniu pięknych pól to warto zdać sobie sprawę, że to ciężka fizyczna praca, która nie jest pozbawiona stresu i obaw związanych z planowanymi zbiorami. Ponadto rolnicy narażeni są na...

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

Wspólnie zasialiśmy 7 hektarów łąki kwietnej dla zapylaczy! 

To dzięki zapylaczom nasz świat mieni się różnorodnością kolorów, a my możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych owoców i warzyw.  Wszyscy wiemy, że pszczoły miodne są zapylaczami, choć warto podkreślić, że nie tylko one zapylają rośliny! Hodowane przez...

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście...

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach