LEKCJE W SZKOŁACH - PSOR
LEKCJE W SZKOŁACH
Pszczoła miodna to najbardziej znany owad zapylający. Ale nie jest jedynym. Na świecie żyje około 20-25 tysięcy gatunków pszczół i około 150 tysięcy gatunków zwierząt zdolnych do zapylania roślin. W Polsce żyje około 470 gatunków owadów należących do rodziny pszczołowatych, z czego większość to pszczoły samotnice. One również mają bardzo ważny udział w zapylaniu roślin, a często są bardziej wydajnymi zapylaczami niż pszczoły miodne.

Jaka jest rola owadów zapylających? Jak wygląda ich życie? Co możemy dla nich zrobić? Wspólnie z nauczycielami biologii i przyrody przygotowaliśmy materiały do przeprowadzenia lekcji dla uczniów klas I – III oraz IV – VI szkół podstawowych. Zespół ekspertów przygotował zajęcia lekcyjne, w ramach których uczniowie poszerzą swoją wiedzę o życiu i znaczeniu owadów zapylających dla ludzi i środowiska.

Lekcje dostarczają merytorycznej wiedzy o różnorodności owadów zapylających, ich roli i znaczeniu dla bioróżnorodności i produkcji żywności oraz pomagają w kształtowaniu właściwych postaw. Każdy nauczyciel zainteresowany przeprowadzeniem lekcji może bezpłatnie pobrać komplet materiałów dydaktycznych do przeprowadzenia jednostki lekcyjnej. Zapraszamy do korzystania z materiałów i życzymy udanej nauki. Zachęcamy też do włączenia się w akcję #PomagamyPszczołomBezLipy!

Komplet materiałów dydaktycznych dla uczniów klas I – III. Pobierz klikając w poniższą grafikę:

Komplet materiałów dydaktycznych dla uczniów klas IV – VI. Pobierz klikając w poniższą grafikę:
Jednym z proponowanych materiałów są filmy animowane z serii „Z kamerą wśród pszczół”, których główna bohaterka – pszczoła Kaja – oprowadza nas po ulu i pokazuje codzienne życie pszczół.

Zapraszamy do obejrzenia lekcji o owadach zapylających online:

  • dla uczniów klas I-III
  • dla uczniów klas IV-VI
Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Czy możemy pomóc pszczołom?

Czy możemy pomóc pszczołom?

Łąki pełne kolorowych kwiatów. Piękne pola kwitnącej lawendy lub rzepaku. Wiemy, że to sprawka „małych robotników”. Owady zapylające, bo o nich mowa, to niezastąpieni mieszkańcy każdego ogrodu czy uprawy rolniczej. Pszczoły miodne, pszczoły samotnice, motyle, bzygi, a...