Lekcja o owadach zapylających dla uczniów podstawówki bezpłatnie do pobrania - PSOR
Lekcja o owadach zapylających dla uczniów podstawówki bezpłatnie do pobrania
Tekst ten przeczytasz w: < 1 minuta

1 kwietnia 2021

Lekcja o owadach zapylających dla uczniów podstawówki bezpłatnie do pobrania

Pszczoła miodna to najbardziej znany owad zapylający. Ale nie jest jedynym. Na świecie żyje około 20-25 tysięcy gatunków pszczół i około 150 tysięcy gatunków zwierząt zdolnych do zapylania roślin. W Polsce żyje około 470 gatunków owadów należących do rodziny pszczołowatych, z czego większość to pszczoły samotnice. One również mają bardzo ważny udział w zapylaniu roślin, a często są bardziej wydajnymi zapylaczami niż pszczoły miodne.

Jaka jest rola owadów zapylających? Jak wygląda ich życie? Co możemy dla nich zrobić? Wspólnie z nauczycielami biologii i przyrody przygotowaliśmy materiały do przeprowadzenia lekcji dla uczniów klas I – III oraz IV – VI szkół podstawowych. Zespół ekspertów przygotował zajęcia lekcyjne, w ramach których uczniowie poszerzą swoją wiedzę o życiu i znaczeniu owadów zapylających dla ludzi i środowiska.

Lekcje dostarczają merytorycznej wiedzy o różnorodności owadów zapylających, ich roli i znaczeniu dla bioróżnorodności i produkcji żywności oraz pomagają w kształtowaniu właściwych postaw. Każdy nauczyciel zainteresowany przeprowadzeniem lekcji może bezpłatnie pobrać komplet materiałów dydaktycznych do przeprowadzenia jednostki lekcyjnej. Zapraszamy do korzystania z materiałów i życzymy udanej nauki. Zachęcamy też do włączenia się w akcję #PomagamyPszczołomBezLipy!

Komplet materiałów dydaktycznych dla uczniów klas I – III. Pobierz klikając w poniższą grafikę:

Komplet materiałów dydaktycznych dla uczniów klas IV – VI. Pobierz klikając w poniższą grafikę:

Jednym z proponowanych materiałów są filmy animowane z serii „Z kamerą wśród pszczół”, których główna bohaterka – pszczoła Kaja – oprowadza nas po ulu i pokazuje codzienne życie pszczół.

 

Zapraszamy do obejrzenia lekcji o owadach zapylających online:

  • dla uczniów klas I-III
  • dla uczniów klas IV-VI

Zobacz też

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bądź z nami Po Stronie Roślin!

Bez pestycydów, bez chemii, bez GMO! – krzyczą do Ciebie reklamy w Internecie, gazetach czy sklepie. Zaczynasz więc pytać i szukać odpowiedzi na pytanie – czy warzywa i owoce, które kupujesz zawierają pozostałości pestycydów? A może lepiej kupić produkty...

Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań

Pozostałości pestycydów w żywności – są wyniki badań

Jak co roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Przedstawia on wyniki badań ponad 96 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach