Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie? - PSOR
Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?
Tekst ten przeczytasz w: 3 minuty

30 września 2021

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele różnych umiejętności.

Zapewnienie bezpiecznej pracy wiąże się z kilkoma elementami. Gospodarstwo rolne musi być właściwie zorganizowane czyli np. część mieszkalna musi być oddzielona od części produkcyjnej, musi panować porządek (uporządkowane narzędzia, odpowiednie oświetlenie podwórza) a przestrzeń powinna być właściwie oznakowana. Statystyki[1] prowadzone przez KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego) pokazują, że w 2020 roku najwięcej wypadków miało miejsce właśnie na podwórzu, w budynkach inwentarskich i gospodarczych. Właściwie zorganizowana przestrzeń w gospodarstwie to pewność, że domownicy oraz ewentualni goście są bezpieczni i nie mają dostępu do niebezpiecznych miejsc i narzędzi.

Oprócz ciągników oraz innych maszyn, jednym z narzędzi pracy rolnika są także środki ochrony roślin. Wiele z nich to substancje kwalifikowane jako niebezpieczne, dlatego powinny być właściwie przechowywane – czyli zgodnie z przepisami prawa i zaleceniami producenta. W każdym gospodarstwie rolnym powinien być wydzielony magazyn, w którym rolnik przechowuje środki ochrony roślin. Musi to być miejsce zamknięte, odpowiednio oznaczone a produkty powinny być przechowywane w oryginalnych opakowaniach. Dostęp do niego powinien mieć tylko rolnik. Magazyn powinien być zlokalizowany z dala od miejsc podatnych na pożar i zalanie oraz wrażliwych na zanieczyszczenia chemiczne (np. zbiorniki i cieki wodne, ujęcia wody).

Właściwe przechowywanie środków ochrony roślin to jeden z elementów ocenianych w konkursie KRUS na bezpieczne gospodarstwo rolne. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od wielu lat wspiera KRUS w edukacji na temat bezpieczeństwa rolników. Edukujemy o odpowiedzialnym stosowaniu środków ochrony roślin: właściwym przechowywaniu oraz bezpiecznym stosowaniu. Jesteśmy też partnerem corocznego konkursu, w którym nagradzamy właśnie najbezpieczniejsze gospodarstwa rolne. O tym skąd rolnik czerpie wiedzę na temat środków ochrony roślin przeczytacie w naszym artykule: Gdzie rolnik uczy się stosować środki ochrony roślin

W ramach Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne gospodarstwa oceniane są według specjalnej skali, a sprawdzane są aż 103 elementy podzielone na kategorie:

  • Organizacja podwórza, porządek
  • Budynki
  • Maszyny i urządzenia rolnicze
  • Obsługa zwierząt
  • Środki ochrony roślin oraz inne substancje
  • Wyposażenie gospodarstwa

 

 

 

 

 

[1] Źródło: https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/prewencja/wypadki-przy-pracy-rolniczej/

Pryskane? Nie szkodzi!

Po tym wstępie dotyczącym rolnictwa i roli środków ochrony roślin być może nadal się zastanawiasz czy możesz bez obaw sięgać po owoce i warzywa dostępne w sklepie? Z każdej strony docierają do Ciebie informacje dotyczące pestycydów w żywności. Zdrowa żywność zaczyna kojarzyć Ci się z taką, która była niepryskana, czyli nie stosowano podczas jej uprawy środków ochrony roślin. A przecież obecnie zarówno rolnik ekologiczny jak i uprawiający konwencjonalnie wykorzystuje środki ochrony roślin, również te chemiczne. Przykład? Siarczan miedzi to najbardziej znany środek grzybobójczy stosowany w sadach i winnicach. Można go stosować zarówno w rolnictwie ekologicznym, jak i konwencjonalnym. Do ochrony roślin wykorzystuje się także wyciągi z roślin, czy nawet mikroorganizmy (bakterie, grzyby, wirusy).

Uprawa roślin to nie działanie polegające na „laniu bez opamiętania” zestawem chemicznych pestycydów i sztucznych nawozów. Rolnicy patrzą na swoje uprawy całościowo, niczym lekarze na pacjentów. Dobierają narzędzia pracy po pierwsze tak, aby było to ekonomicznie opłacalne – tak, tak, środki ochrony roślin są drogie – ale też aby produkt, który „wychodzi” z ich pola był  jakościowy i bezpieczny do spożycia – czyli miał odpowiedni skład, wygląd, wagę, kształt, nie był uszkodzony przez szkodniki, zaatakowany przez choroby grzybowe, został zebrany po okresie karencji, czyli po czasie kiedy zastosowany środek ochrony roślin zdążył się rozłożyć… Uwierz, to tylko kilka aspektów, na które trzeba zwrócić uwagę. Jak widzisz, to nie takie łatwe.

Środki ochrony roślin, czyli znane Tobie jako pestycydy, to nie panaceum na wszystkie problemy rolnictwa. I piszemy to my – ich producenci. Bo nam bardziej niż komukolwiek innemu zależy na tym, aby były one stosowane odpowiedzialnie i zgodnie z Integrowaną Ochroną Roślin. Już 22 kwietnia premiera raportu, w którym będziemy mogli poznać się lepiej. Będzie nam niezwykle miło, jeśli pobierzesz i przeczytasz go. Może pozwoli Ci to poszerzyć wiedzę na temat tego, jak skomplikowana jest produkcja roślinna.

Być może spotkaliśmy się podczas trwania naszej kampanii Pryskane? Nie szkodzi!  Konsekwentnie od 5 lat pokazujemy Ci jak produkuje się żywność, jakie szkodniki atakują rośliny, jak ochroną roślin zajmują się rolnicy, jaka jest przyszłość rolnictwa i jakie decyzje możesz podejmować, aby mieć na nią realny wpływ. Nie pomijamy też informacji na temat powstawania środków ochrony roślin, bo choć temat nie jest łatwy, chcemy o nim rozmawiać, nawet jeśli nasi rozmówcy mają odmienne zdanie.

Po stronie roślin

W tym roku pokażemy Ci jeszcze więcej, ponieważ działamy Po Stronie Roślin, a to co nas szczególnie interesuje to: skąd bierze się jedzenie na naszych stołach i jaką rolę w tym procesie odgrywa rolnik i jego praca oraz narzędzia, które wykorzystuje.

Nadal usłyszysz od nas, że pryskane nie szkodzi. Ale teraz skupimy się na roślinach i pracy rolnika. Tak, abyś wiedział_a dokładnie o tym, jak i kiedy rolnik stosuje środki ochrony roślin.

Dołącz do nas i śledź nas na naszych kanałach social mediowych: Facebooku i Instagramie.

Bądź z nami Po Stronie Roślin.

Zobacz też

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach