Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

30 września 2021

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele różnych umiejętności.

Zapewnienie bezpiecznej pracy wiąże się z kilkoma elementami. Gospodarstwo rolne musi być właściwie zorganizowane czyli np. część mieszkalna musi być oddzielona od części produkcyjnej, musi panować porządek (uporządkowane narzędzia, odpowiednie oświetlenie podwórza) a przestrzeń powinna być właściwie oznakowana. Statystyki[1] prowadzone przez KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego) pokazują, że w 2020 roku najwięcej wypadków miało miejsce właśnie na podwórzu, w budynkach inwentarskich i gospodarczych. Właściwie zorganizowana przestrzeń w gospodarstwie to pewność, że domownicy oraz ewentualni goście są bezpieczni i nie mają dostępu do niebezpiecznych miejsc i narzędzi.

Oprócz ciągników oraz innych maszyn, jednym z narzędzi pracy rolnika są także środki ochrony roślin. Wiele z nich to substancje kwalifikowane jako niebezpieczne, dlatego powinny być właściwie przechowywane – czyli zgodnie z przepisami prawa i zaleceniami producenta. W każdym gospodarstwie rolnym powinien być wydzielony magazyn, w którym rolnik przechowuje środki ochrony roślin. Musi to być miejsce zamknięte, odpowiednio oznaczone a produkty powinny być przechowywane w oryginalnych opakowaniach. Dostęp do niego powinien mieć tylko rolnik. Magazyn powinien być zlokalizowany z dala od miejsc podatnych na pożar i zalanie oraz wrażliwych na zanieczyszczenia chemiczne (np. zbiorniki i cieki wodne, ujęcia wody).

Właściwe przechowywanie środków ochrony roślin to jeden z elementów ocenianych w konkursie KRUS na bezpieczne gospodarstwo rolne. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od wielu lat wspiera KRUS w edukacji na temat bezpieczeństwa rolników. Edukujemy o odpowiedzialnym stosowaniu środków ochrony roślin: właściwym przechowywaniu oraz bezpiecznym stosowaniu. Jesteśmy też partnerem corocznego konkursu, w którym nagradzamy właśnie najbezpieczniejsze gospodarstwa rolne. O tym skąd rolnik czerpie wiedzę na temat środków ochrony roślin przeczytacie w naszym artykule: Gdzie rolnik uczy się stosować środki ochrony roślin

W ramach Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne gospodarstwa oceniane są według specjalnej skali, a sprawdzane są aż 103 elementy podzielone na kategorie:

  • Organizacja podwórza, porządek
  • Budynki
  • Maszyny i urządzenia rolnicze
  • Obsługa zwierząt
  • Środki ochrony roślin oraz inne substancje
  • Wyposażenie gospodarstwa

[1] Źródło: https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/prewencja/wypadki-przy-pracy-rolniczej/

Zobacz też

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Jak powstają zdrowe pomidory? 

Soczyste, smaczne, pachnące, jędrne i niezwykle zdrowe. Są cennym źródłem likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu, które wspierają nasze zdrowie. Chętnie uprawiamy je w naszych ogródkach i niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście...

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Wakacje na wsi? Sprawdź, czy twoje dzieci są bezpieczne

Prowadzenie gospodarstwa rolnego stawia przed rolnikami wiele wyzwań. Ważnym aspektem pracy w rolnictwie jest dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Letnie miesiące nakładają na siebie wzmożoną pracą rolników i wakacje dzieci,...

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach