Jak pszczelarz z rolnikiem – czyli o braterskiej współpracy słów kilka
Tekst ten przeczytasz w: 2 minuty

2 listopada 2022

Współpraca między pszczelarzem a rolnikiem może być braterska, a do tego owocna dla obu stron. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od 3 lat wspiera i nagradza takie działania, w ramach dedykowanej kategorii konkursu „Pszczelarz Roku” organizowanego przez Fundację Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju. Pszczelarz współpracujący z rolnikiem to kategoria, do której zgłaszać się mogą idealne duety współpracujące na rzecz pszczoły miodnej.

Codzienna praca pszczelarza oraz rolnika jest ściśle ze sobą związana i niezbędna do zachowania bioróżnorodności. To właśnie dzięki pszczołom miodnym plony mogą być jeszcze większe i bardziej dorodne. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin około 74 proc. pszczelarzy deklaruje taką współpracę, a 65 proc. z nich ocenia ją bardzo dobrze! Bliska współpraca pszczelarza z rolnikiem ogranicza czynniki ryzyka zagrażające pszczołom i polega m.in. na przygotowaniu odpowiedniego miejsca dla pasieki, pomocy w uzupełnianiu wody dla pszczół, ale przede wszystkim odpowiedzialnym stosowaniu środków ochrony roślin, zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin i scenariuszem użycia znajdującym się w etykiecie-instrukcji dołączonej do produktu.

To właśnie odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin jest jednym z najważniejszych działań rolnika w kontekście ochrony owadów zapylających. Dbanie, by zabiegi wykonywać po oblocie pszczół oraz informowanie pszczelarza o planowanych zabiegach to dwie proste aktywności, które pomagają zachować bezpieczeństwo pszczoły miodnej. A czyha na nią wiele niebezpieczeństw: od drapieżników, po choroby. Według najnowszego raportu dotyczącego sektora pszczelarstwa w Polsce zatrucia pszczół spowodowane nieprawidłowym użyciem śor w 2021 to zaledwie 0,56%.

O tym jak właściwie postępować ze środkami ochrony roślin rolnik uczy się na dedykowanych szkoleniach chemizacyjnych. Wiedzę może także utrwalać wykorzystując darmową platformę edukacyjną Akademia PSOR, gdzie znajdują się materiały dotyczące odpowiedzialnego zakupu i stosowania środków ochrony roślin oraz gospodarowania opakowaniami po tych produktach. Jest tam również sekcja  Jak chronić owady zapylające podczas pracy ze śor poświęcona właśnie owadom zapylających. Dodatkowo PSOR stworzyło Kodeks dobrej współpracy rolników i pszczelarzy na rzecz owadów zapylających, w którym znajduje się lista dobrych praktyk, ale także roślin miododajnych i innych sposobów na pomoc owadom zapylającym.

Zobacz też

O bezpiecznej żywności słów kilka 

O bezpiecznej żywności słów kilka 

Dziś (7 czerwca 2023) obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności – i choć o żywności często myślimy w kategorii „zdrowa” lub „niezdrowa”, to najważniejsze jest by była bezpieczna. Ale co to oznacza? Zacznijmy od teorii. Często bowiem słyszymy o „superfoods”...

Nie taka straszna dwunastka   

Nie taka straszna dwunastka  

Eksperci mówią: „Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety”. WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Tymczasem owoce i warzywa demonizowane są ze wszystkich stron - bo cukry, bo pełne chemii i tych strasznych pestycydów i do tego „ze...

Szkolimy nie tylko online  

Szkolimy nie tylko online  

Jak rozpoznać podrobiony środek ochrony roślin? Czy wyjątkowa promocja zawsze oznacza kłopoty? Czy zawsze powinienem nosić kombinezon w trakcie wykonywania oprysku? Jak najlepiej przygotować opakowania po środkach ochrony roślin do zwrotu i czy trzeba gdzieś...

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Nagradzamy bezpieczeństwo 

Dobrze zorganizowane gospodarstwo rolne, uporządkowane narzędzia, odpowiednio oznakowana przestrzeń – to główne elementy pokazujące, że rolnik właściwie dba o bezpieczeństwo swoje, pracowników i domowników. Prowadzenie gospodarstwa rolnego bowiem to praca na wielu...

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Kupowanie podróbek nie popłaca – mamy kolejny wyrok sądu!

Podanie wyroku Sądu Rejonowego w Świnoujściu II Wydział Karny do publicznej wiadomości Sąd Rejonowy Świnoujściu II Wydział Karny po rozpoznaniu sprawy sygn. akt II 282/21 orzekł w wyroku z dnia 16 grudnia 2021 roku w pkt. III o podaniu przedmiotowego wyroku do...

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Rolnictwo na miarę XXI wieku

Susze, powodzie, wzrastająca odporność agrofagów na środki ochrony roślin – to już codzienność każdego rolnika. Chcąc dostarczyć żywność prawie 8 miliardom ludzi na świecie, musi poszukiwać najbardziej efektywnych sposobów uprawy. Kluczem do sukcesu jest wykonanie...

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

Żywność na europejskim rynku ponownie uznana za bezpieczną

W marcu 2022 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że 94,9% próbek żywności analizowanych w 2020 roku pod kątem pozostałości pestycydów mie­ści się w granicach norm prawnych, a w 54,6% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości. Czym...

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Środki ochrony roślin to narzędzie pracy rolnika

Grabie, widły, ciągniki, traktory – to narzędzia niezbędne w pracy rolnika. Pomagają mu w prowadzeniu gospodarstwa i sprawnym wykonywaniu prac na kilku hektarach upraw. Ale nie są to jedyne narzędzia. Rolnik prowadząc uprawę wykorzystuje także środki ochrony roślin –...

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Jak rolnik dba o bezpieczeństwo w swoim gospodarstwie?

Rolnik to wymagający, specjalistyczny zawód, a praca w gospodarstwie rolnym wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest zachowanie bezpieczeństwa. Prowadzenie gospodarstwa rolnego to praca na wielu stanowiskach, a to oznacza, że rolnik musi posiadać wiele...

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczna żywność – co to takiego?

Bezpieczeństwo żywności to temat bardzo złożony. Wpływa na niego wiele czynników, takich jak: stan gleb, uprawa, zbiory, ale też sposób przetwarzania, przechowywania czy obróbka jedzenia. Jako konsumenci coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i jakie jest...

Czy możemy pomóc pszczołom?

Czy możemy pomóc pszczołom?

Łąki pełne kolorowych kwiatów. Piękne pola kwitnącej lawendy lub rzepaku. Wiemy, że to sprawka „małych robotników”. Owady zapylające, bo o nich mowa, to niezastąpieni mieszkańcy każdego ogrodu czy uprawy rolniczej. Pszczoły miodne, pszczoły samotnice, motyle, bzygi, a...

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Gdzie rolnik uczy się, jak stosować środki ochrony roślin?

Sezon na prace na polu w pełni. Już teraz cieszymy się nowalijkami – pierwszymi młodymi, wiosennymi warzywami, dostępnymi w ulubionym warzywniaku lub sklepie. Często jednak słyszymy, że nasze ulubione warzywa i owoce są pełne pestycydów a rolnicy stosują środki...

Podziel się:

Udostępnij ten artykuł na swoich social-mediach