Członkostwo w organizacjach - PSOR
Członkostwo w organizacjach

Od 2004 r. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin (European Crop Protection Association, ECPA). Zrzesza ono firmy z obszaru rolnictwa oraz stowarzyszenia ochrony roślin z państw członkowskich Unii Europejskiej, z niektórych państw kandydujących i stowarzyszonych z Unią Europejską oraz z państw Unii Euroazjatyckiej (Rosja, Kazachstan). Zadaniem ECPA jest reprezentowanie branży środków ochrony roślin na forum Unii Europejskiej oraz promocja nowoczesnego technologicznie i zrównoważonego rolnictwa. Takie rolnictwo daje wysoki i zdrowy plon oraz chroni zdrowie ludzi, środowiska i zwierząt.

ECPA informuje konsumentów na temat nowoczesnego rolnictwa i jego wpływu na środowisko; funkcji, jaką pełnią ś.o.r. w rolnictwie, i powodów, dla których są one potrzebne. ECPA popularyzuje też dietę bogatą w warzywa i owoce. W tym celu stowarzyszenie i zrzeszone w nim organizacje prowadzą kampanie informacyjne, projekty edukacyjne skierowane do rolników. Jednocześnie ECPA prowadzi stały dialog z innymi organizacjami zajmującymi się rolnictwem i poruszającymi tematykę dotyczącą środków ochrony roślin.

Więcej informacji na temat ECPA można znaleźć na stronie ecpa.eu.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin jest również członkiem Federacji Gospodarki Żywnościowej Rzeczpospolitej Polskiej oraz Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

Jak działa Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w praktyce?

W najbliższym czasie wprowadzona zostanie w Polsce Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP). Do wdrożenia nowych obowiązków zobowiązuje Polskę przyjęty w 2018 roku unijny pakiet odpadowy. ROP zakłada – w uproszczeniu – że producent bierze odpowiedzialność...

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Rolnik i pszczelarz – rywale czy dobrzy współpracownicy?

Na temat tych dwóch zawodów, a szczególnie ich pracy w bliskim sąsiedztwie, krąży wiele stereotypów – głównie tych niekorzystnych dla rolnika. Czy jednak jest powód, by go demonizować? Zupełnie nie! Ta współpraca zapewnia korzyści obu stronom i wbrew powszechnej...

Gdy „naturalne” nam szkodzi

Gdy „naturalne” nam szkodzi

W dobie większej dbałości o stan planety i zapobiegania zmianom klimatycznym coraz większą wagę przykładamy do tego, co ekologiczne. Dotyczy to zarówno kosmetyków, opakowań, jak i żywności. Słowo „chemia” (wraz z jej właściwościami) budzi postrach niezależnie od...