Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat bardzo istotnej roli i kluczowego znaczenia gleby w naszym życiu. Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Gleby i rośliny strączkowe, symbioza dla życia (ang: „Soils and pulses, a symbiosis for life„).

Gleba od zawsze dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego. Czy wiesz, że?

  • Gleba składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej.
  • Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.
  • Według badań 33% naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.
  • Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast
  • 95% naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza
  • W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi