Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania dotyczącego żywności. Badanie zostało przeprowadzone w grudniu 2015 roku i miało na celu sprawdzenie, gdzie Polacy dokonują przedświątecznych zakupów spożywczych, ile na nie wydają i na ile dni przed Świętami wybierają się na tego typu zakupy.

Zakupy spożywcze na Święta dokonywane są przede wszystkim w sklepach wielkopowierzchniowych – dyskontach (70%), super- i hipermarketach (57%). Jedna trzecia badanych wybiera się także na bazarek lub targ w celu zakupu produktów na Święta, nieco mniej do osiedlowego sklepu i warzywniaka.

Robiąc zakupy warzyw i owoców na Święta wydajemy średnio 464zł. To ponad trzykrotnie więcej niż w okresie pozaświątecznym. Mieszkańcy wielkich miast (powyżej 500 tys. mieszkańców) wydają na Święta zdecydowanie więcej niż reszta – średnio 635,40zł.

Co ciekawe, niemal ¼ badanych rozpoczyna spożywcze zakupy z myślą o Świętach wcześniej niż na 10 dni przed Bożym Narodzeniem. Niewiele mniejszy odsetek (23%) wybiera się na takie zakupy na 3-4 dni przed Świętami. Tylko 11% dokonuje zakupów żywności na 1-2 dni przed Świętami.

„Boże Narodzenie to jedno z największych i najważniejszych świąt w naszej tradycji. Obchodzimy je hucznie, zasiadamy wraz z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole, kolędujemy, łamiemy się opłatkiem. Często kupujemy za dużo żywności w obawie, aby nam jej nie zabrakło. Później niestety bardzo dużo wyrzucamy – szacunkowo nawet ponad 1/3 tego co kupiliśmy. Jako konsumenci powinniśmy jednak dbać o to, żeby racjonalizować swoje zakupy i odpowiednio przechowywać żywność w gospodarstwach domowych” – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Zakupy przedświąteczne dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności.

Polacy uważają, że większość warzyw i owoców powinno się trzymać poza lodówką. Błędne przekonania dotyczą w największym stopniu gruszek (65% respondentów błędnie przechowuje ten owoc), pomarańczy (64% błędnie przechowuje ten owoc) i jabłek (aż 60% respondentów błędnie przechowuje jabłka!), które w mniemaniu zdecydowanej większości badanych powinny być przechowywane poza lodówką, choć rekomendowana dla nich temperatura wynosi zaledwie kilka stopni Celsjusza. W przypadku produktów, które powinny być przechowywane poza lodówką, najwięcej mylnych przekonań dotyczy ogórków (50% nieodpowiednio przechowuje to warzywo) i cytryn (42% błędnie przechowuje cytryny), które zdaniem badanych powinny leżeć w lodówce.

„Wyniki badań pokazują, że świadomość konsumentów odnośnie przechowywania owoców
i warzyw w domu jest na średnim poziomie. Dobrą opcją byłoby wprowadzenie oznaczenia, zwłaszcza do sieci handlowych, z informacją, które warzywa i owoce są ciepło- a które zimnolubne. Zapewniło to by optymalne warunki dla zminimalizowania niekorzystnych strat jakościowych podczas przechowywania w domu. Warto podkreślić, że w Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych[i]. Dlatego też powinniśmy w sposób racjonalny podejść do naszych planów, zakupów i optymalizować przechowywanie żywności,”
– powiedział dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Zalecenia dotyczące przechowywania wybranych warzyw i owoców:

W lodówce Poza lodówką
Pietruszka Mandarynki
Marchewka Ogórek
Kapusta Pomidory
Buraki Awokado
Gruszki Banany
Pomarańcze Czosnek
Jabłka Cebula
Brokuł Cytryny

[i] Źródło: Badanie Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.