Jabłka, ze względu na swoje walory smakowe i dietetyczne należą do chętnie spożywanych owoców. Zawierają cały szereg substancji korzystnie oddziaływujących na nasze zdrowie. Można nazwać je owocami dobrze „zbalansowanymi”. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C oraz około 18% na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się je do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które  to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.

Jabłka mają wyraźnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Badania udowodniły że, spożywanie tych owoców obniża poziom cholesterolu, ogranicza ryzyko zachorowań na raka (zwłaszcza płuc), pomaga w chorobie wieńcowej serca, spowalnia rozwój cukrzycy typu  II, a dodatkowo pomaga w utracie zbędnych kilogramów.

Niestety, pomimo tego, że najnowsze prace naukowe potwierdzają, że zwiększona konsumpcja owoców i warzyw jest korzystna dla zdrowia, według FAO, w latach 2007-2009 pod względem konsumpcji owoców Polacy zajmowali przedostatnie miejsce w Unii Europejskiej

W sklepach i na targowiskach oferowana jest szeroka gama odmian jabłek – różniących się wielkością, kolorem, smakiem (słodkie lub kwaśne) czy jędrnością (twarde lub bardziej miękkie). Czasem ciężko jest dokonać wyboru. Z perspektywy konsumenta niezwykle istotne jest to, aby kupić owoce zdrowe – nie tylko ładnie wyglądające i smaczne – ale przede wszystkim bezpieczne do spożycia. Bardzo ważne jest również, aby po dokonaniu zakupu zapewnić owocom odpowiednie warunki przechowywania, by zachować ich wartości odżywcze przez jak najdłuższy czas.

„Jabłka chorują zarówno wskutek rozwoju chorób grzybowych, jak i zaburzeń fizjologicznych. Rozwój chorób grzybowych następuje w wyniku zakażenia owoców. Do infekcji może dochodzić zarówno w sadzie (od kwitnienia aż do momentu zbioru owoców), jak i podczas przechowywania. Choroby fizjologiczne powstają natomiast w wyniku zaburzeń procesów fizjologicznych zachodzących w owocach. Do głównych czynników wywołujących tego rodzaju choroby zaliczamy warunki wzrostu owoców, procesy starzenia oraz niewłaściwe warunki przechowywania (temperatura i skład gazowy atmosfery). Musimy pamiętać, że jabłka po zerwaniu nadal oddychają, nadal są żywymi organizmami. Dlatego też tak ważne jest ich odpowiednie przechowywanie w chłodniach, transport oraz magazynowanie w sklepach”, powiedział dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Rozwój niektórych chorób grzybowych jabłek może powodować powstawanie szkodliwych dla zdrowia człowieka substancji (mikotoksyn). Są to toksyczne substancje chemiczne  wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni).

Mikotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego i pokarmowego, w tym wątroby, a także liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego. Aby ustrzec się przed mikotoksynami trzeba bezwzględnie unikać uszkodzonych jabłek – nie należy wykrawać zgniłych części owoców i spożywać pozostałych, teoretycznie „zdrowych” części, ponieważ nie można w prosty sposób stwierdzić, czy w tych częściach nie ma mikotoksyn.

3 najważniejsze elementy na które powinniśmy zwrócić uwagę kupując jabłka:

  1. Wygląd owoców. Do spożycia powinniśmy wybierać tylko świeże, nie pomarszczone owoce bez widocznych uszkodzeń, a tym bardziej bez oznak rozwoju chorób.
  2. Skórka jabłka. Wygląd skórki zależy od odmiany – może być ona zarówno gładka i błyszcząca, jak i matowa. Natomiast wszelkie nietypowe zmiany na skórce, ciemne plamy, czy też nierówności mogą oznaczać chorobę owoców.
  3. Miąższ owoców i gniazda nasienne. Do spożycia nadają się tylko te owoce, których miąższ jest soczysty, jednorodny i chrupki. W zależności od odmiany ma on kolor od białego do jasno żółtego, a od strony skórki może być różowy. Nie powinien mieć brązowego zabarwienia czy plam. Zwracajmy również uwagę na gniazda nasienne z oznakami pleśnienia – takie jabłka nie nadają się do spożycia!

„Współczesne rolnictwo bazuje na integrowanej ochronie roślin.  System ten wykorzystuje m.in. naturalne występowanie organizmów pożytecznych, w tym drapieżców i pasożytów organizmów szkodliwych dla roślin, aby zwalczyć wszelkie szkodniki czy choroby. Dopiero gdy te metody nie wystarczają, stosowane są specjalistyczne środki ochrony roślin, które zapewniają uprawom ochronę. Dzięki takim zabiegom konsumenci mogą być pewni, że jabłko, które jedzą jest wolne od chorób, czyli zdrowe i bezpieczne do spożycia”, powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Przykładowe choroby jabłek (zdjęcia):

Ilustracja numer 1: Gorzka zgnilizna jabłek

Gorzka_zgnilizna_jabłek

Ilustracja numer 2: Gorzka plamistość podskórna

Gorzka plamistość podskórna

Ilustracja numer 3: Szklistość miąższu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilustracja numer 4: Pleśnienie gniazd nasiennych

Pleśnienie_gniazd_nasiennych

Ilustracja numer 5: Parch i parch przechowalniczy

Parch_w_sadzie   Parch_przechowalniczy

Ilustracje numer 6 i 7: Mokra zgnilizna

Mokra_zgnilizna_2   Mokra_zgnilizna_1