Dla punktów sprzedaży

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło w czerwcu 2016 roku ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów i przekonań Polaków dotyczących mycia warzyw i owoców. Temat, pozornie prozaiczny i bagatelny, nieustanie budzi jednak wątpliwości. Zwłaszcza, że w wielu źródłach, szczególnie internetowych, krąży mnóstwo mitów dotyczących specyficznych sposobów płukania warzyw i owoców, które mają usuwać szkodliwe drobnoustroje oraz środki ochrony roślin.

Znacząca większość Polaków myje warzywa w samej wodzie (80%). Płukanie w mieszankach różnego typu nie jest bardzo rozpowszechnionym zjawiskiem – najwięcej osób deklaruje stosowanie wody z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (4%).

Owoce, podobnie jak warzywa, najczęściej myte są w zwykłej wodzie. Jednak pojawiają się istotne różnice pomiędzy owocami krajowymi (78%), a importowanymi (59%). Aż 17% Polaków nie myje owoców importowanych w ogóle (w porównaniu do 2% w przypadku owoców krajowych), co może wynikać w dużej mierze z przekonania, że nie jest konieczne mycie owoców, których skórki się nie je, np. pomarańczy czy grejpfrutów. Tymczasem jest to błąd, gdyż zabrudzenia pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach mogą łatwo przedostać się na nasze dłonie w trakcie obierania – a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed spożyciem.

Aż 84% Polaków słyszało o przynajmniej jednym alternatywnym dla mycia w samej wodzie sposobie na czyszczenie warzyw i owoców. Najpopularniejszą znaną metodą jest parzenie wrzątkiem (72%). Znaczna część badanych słyszała także o płukaniu w wodzie z solą kuchenną (38%) lub w wodzie z sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym (37%), a także z octem (35%) lub z sodą oczyszczoną (31%). Trzeba pamiętać, że mycie owoców i warzyw z wykorzystaniem takich substancji nie pozostaje obojętne dla ich walorów smakowych i odżywczych.

„Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń. Staranne mycie owoców  i warzyw w bieżącej wodzie bezpośrednio przed spożyciem, a tam gdzie to konieczne również ich obieranie, jest konieczne aby można było w pełni korzystać z cennych dla organizmu składników, jednocześnie minimalizując możliwość powstawania zatruć pokarmowych” – podkreśla dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH.

A dlaczego w ogóle myjemy owoce i warzywa przed spożyciem? Najpowszechniejszym powodem mycia tych produktów jest chęć pozbycia się brudu. Prawie połowa badanych chce się w ten sposób także pozbyć bakterii i mikroorganizmów chorobotwórczych.